Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Redakcja
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, lista produktów
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, lista produktów Karolina Misztal/Polskapresse
Zakwaszenie organizmu groźne? Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi jest zasadowe i wynosi około 7. Nasz sposób odżywiania może jednak prowadzić do zakwaszenia organizmu. Wyjaśniamy, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są przyczyny i objawy zakwaszenia organizmu, które produkty zakwaszają organizm i co jeść, by do zakwaszenia organizmu nie dopuścić.

Zakwaszenie organizmu - przyczyny
Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli - to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują one w naszej diecie w nadmiarze, nasz organizm sam poradzi sobie z nimi korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu - objawy
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawianie się osteoporozy, łamanie zębów i paznokci. Kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę i parodontozę. Czym jeszcze grozi zakwaszenie organizmu? Chorobą wieńcową, miażdżycą, wylewami, chorobami wątroby czy cukrzycą. Gdy nasz organizm jest zakwaszony jesteśmy narażeni na szybszy rozwój komórek rakowych, zaburzenia snu czy częstsze infekcje.

Gdy zaczynają nam mocno wypadać włosy, nasze paznokcie są kruche i łamliwe, a nasza skóra staje się mocno sucha - powinniśmy zastanowić się nad naszą dietą! Objawem zakwaszenia organizmu mogą być też ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze.

Produkty powodujące zakwaszenie organizmu
To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające (pH<7).

Produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), to np.: mięso i wędliny (głównie wieprzowina), cukier i produkty go zawierające, sztuczne słodziki, alkohol, napoje gazowane, biała mąka pszenna i produkty, które z niej powstały, biały ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada, sól.

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0: ryby, jajka, mleko, ziemniaki bez łupinek, śliwki, kukurydza, orkisz, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne, piwo.


ZOBACZ DALEJ: Co jeść, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu - produkty zasadowe/alkaliczne

Co jeść, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?
Nasz organizm możemy odkwasić odpowiednią dietą. W naszym jadłospisie powinno być aż 80 proc. produktów zasadotwórczych i tylko 20 proc. kwasotwórczych.

Produkty zasadowe/alkaliczne to np.: jabłka, morele, świeże soki, buraki, awokado, piersi kurczaka, banany, twaróg, imbir, marchew, jagody, jogurty, kalafior, migdały, gorczyca, seler, czereśnie, sól morska, świeży kokos, zielona herbata, ogórek, porzeczki, siemię lniane, suszone figi, kasza jaglana, bakłażan, winogrona, nasiona dyni, nasiona słonecznika, czosnek, arbuz, zielona fasola, zielony groszek, kalarepa, nektarynki, sałata, pomarańcze, groszek, brzoskwinie, gruszki, ananas, dynia, rzeżucha, maliny, szparagi, pietruszka, poziomki, papryka, truskawki, mandarynki, rzodkiewka, pomidory.

Z zakwaszeniem organizmu może walczyć również aktywnością fizyczną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska