Piekarnie upadają, jemy "pompowane bułki". Gdzie najlepszy...

    Piekarnie upadają, jemy "pompowane bułki". Gdzie najlepszy chleb we Wrocławiu? (GŁOSUJ)

    Agata Wojciechowska

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Piekarnie upadają, jemy "pompowane bułki". Gdzie najlepszy chleb we Wrocławiu? (GŁOSUJ)
    1/4
    przejdź do galerii
    We Wrocławiu zbankrutowało od 2000 roku co najmniej 16 piekarni. Pozostali z bochenkami z hipermarketu wygrywają jakością. Małe osiedlowe zakłady zabijają... przepisy unijne
    Polacy jedzą coraz mniej chleba. Jeszcze w 2000 roku miesięcznie na osobę zjadaliśmy 6,6 kilograma pieczywa. W 2012 liczba ta spadła do 4,35 kilograma. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w zeszłym roku statystyczny Polak zjadł 52 kilogramy chleba i bułek. A jeszcze w 2008 roku było to 61 kilogramów. Rynek zalewa tanie pieczywo z hipermarketów, a co za tym idzie, znalezienie małej dobrej osiedlowej piekarni graniczy niemal z cudem.

    GDZIE NAJLEPSZY CHLEB WE WROCŁAWIU? - GŁOSUJ W PLEBISCYCIE, DODAJ SWOJĄ PIEKARNIĘ!

    Najsłynniejsza zamknięta piekarnia we Wrocławiu to Mamut. Nie kupimy już chleba ani bułek tej firmy. W miejscu dawnych zakładów przy ul. Sienkiewicza zaplanowano hotel i apartamenty.

    Jednak bankructwo zagląda przede wszystkim do małych piekarni. Z danych Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników wynika, że od 2002 roku z mapy Wrocławia zniknęło co najmniej 16 zakładów. Może ich być znacznie więcej, gdyż nie wszystkie były zrzeszone w związku rzemieślników. Wśród tych zamkniętych już na cztery spusty znalazły się na przykład piekarnie: Łoziński Wiesław, Adam przy ul. Barlickiego 15, Grzelak Roman i Agnieszka przy ul. Roosevelta 14, Zwierzchowski Bogdan i Terka Zdzisław przy ul. Czajkowskiego 82 czy Piotrowski Marian przy Kleczkowskiej 30/32. Z kolei słynna piekarnia Kubiak przy ul. Tęczowej jest w upadłości.

    Są jednak i takie piekarnie, które wygrywają przede wszystkim jakością, a wrocławianie na zakupy zjeżdżają się z całego miasta. I stoją po bochenek nawet pół godziny.

    CHLEB WYTRZYMUJE NAWET 6 DNI - JAKIM CUDEM? - CZYTAJ NA KOLEJNEJ STRONIE

    1 3 4 5 »

    Czytaj także

      Komentarze (203)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      piekarnia kubiak

      Tomaszek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Piekarnia Kubiak upadła bo właściciel to oszust i złodziej.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dobry chleb

      andrzej taksówkarz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      dobry chleb robi piekarnia właściciel Sekuna wrocław Jagielończyka 1

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Piekarnia na Bema

      Kasiek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4

      Na Placu Bema "od zawsze" znajduje się nietypowa na dzisiejsze czasy piekarnia. To nie jest miejsce dla niemających czasu, tam można trafić na niezłą kolejkę jak za czasów PRL-u. Tam bochen chleba...rozwiń całość

      Na Placu Bema "od zawsze" znajduje się nietypowa na dzisiejsze czasy piekarnia. To nie jest miejsce dla niemających czasu, tam można trafić na niezłą kolejkę jak za czasów PRL-u. Tam bochen chleba sprzedawca/piekarz zawija w biały papier a potem chowa się go do lnianej torby. W piekarni nie dostaniesz torby foliowej i na oczach piekarza nie schowasz chleba do takowej przywiezionej ze sobą, bo Cię zwyczajnie zrypie. "Poprosiłam jeszcze o reklamówkę, jednak tutaj Pan mnie poprawił "nie mamy reklamówek, towar sam się reklamuje". Przeglądnęłam wpisy pod artykułem, niektóre są żenujące. Nie mamy poczucia humoru, nie mamy czasu, nie lubimy rozmawiać z ludźmi, napuszeni jesteśmy jak pawie i przede wszystkim nie mamy ździebełka dystansu do siebie. A ja polecam ich chlebek, podziwiam ginące rzemiosło i zawsze wypatruję tego "niemiłego, niekulturalnego zarozumialca", jak o nim piszą inni, bo on jest najlepszym dodatkiem do tego chleba. Rozmowa krótka, inteligentna, lekko zadziorna, trzeba tylko zostawić w domu księciunia, bo inaczej rozmowa nie bawi.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Opolska

      mia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Czy ktoś wie, gdzie można kupić chleb z Opolskiej, prócz punktu firmowego i hali Gaj?


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      opolska

      Tomaszek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      EPI

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kubiak

      Tomaszek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      KAWAŁ ZŁODZIEJA. OSZUKAŁ KUPĘ PRACOWNIKÓW I DOSTAWCÓW. JEGO POMOCNICY : KINIA MACIUŚ KSIĘGOWA

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Chleb z Bema

      Smakosz chleba (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

      Ciagle słychać o chlebie z Bema no i te dłuuuugie kolejki... Mimo, że chleb kupuję wiernie w innej piekarnii, to postanowiłam sprawdzić to cudo. Kupiłam mazowiecki i "żyto", jak to powiedział...rozwiń całość

      Ciagle słychać o chlebie z Bema no i te dłuuuugie kolejki... Mimo, że chleb kupuję wiernie w innej piekarnii, to postanowiłam sprawdzić to cudo. Kupiłam mazowiecki i "żyto", jak to powiedział sprzedawca. Jako klient, poczułam sie trochę łyso. Pan wie najlepiej, zna sie najlepiej. Nic nie podlega dyskusji. Po cóż Pani zadaje pytania, skoro kolejki mówią wszystko! Nie ma nad czym dyskutować. Dla mnie to, co zaprezentował to brak wiedzy o technologii chleba lub nie wchodzi w temat, bo nie ma sie cz chwalić oraz marketing dla frajerów i cwaniactwo. A co do chleba: mazowiecki taki sobie, a "żyto" - guma i puch zmieszane razem. Z 6 cm wysokości przy nacisku zrobiło sie 2:(. Z naturalnym chlebem tak sie nie dzieje. Ja kupuje chleb w starej pokoleniowej piekarni na Rydgiera (na rogu na przeciw policji). Chleb niesamowity i obsługa serdeczna i bez kłamliwego marketingu. zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      piekarz

      marcin d 601238640 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Za pensje 3tys zl ...slaskie okolice Czestochowy i nietylko Dojezdzam...Zapewniam sumienosc pracowitos alkohol okazyjnie dzien wolny od pracy czyli liked.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      piekarz

      marcin d 601238640 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Piekarz lat 32slaskie szukam dobrze platnej pracy i stalej zmianowej lub w dobrych godzinach piecowy ciastowy ....stan zonaty ...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Piekarnia Kubiak

      ok (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      Sprawiedliwości stało się zadość w końcu... ileż można było żerować na ludziach! Wyzysk za marne grosze nigdy tam nie było dobrze to znaczy rudy szefuniu tylko nabijał sobie kieszenie kasą a...rozwiń całość

      Sprawiedliwości stało się zadość w końcu... ileż można było żerować na ludziach! Wyzysk za marne grosze nigdy tam nie było dobrze to znaczy rudy szefuniu tylko nabijał sobie kieszenie kasą a wszystkich traktował z góry.... zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Rudy chuj

      Waldek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      I dobrze ze chuj zbankrutowal. Pracowalem u mendy za czasow kundla kierownika Piotra z Gliwic,to byla menda.
      A Mariola cukierniczka zdradzała męża ochroniarza z bielan,o ile dobrze pamietam z...rozwiń całość

      I dobrze ze chuj zbankrutowal. Pracowalem u mendy za czasow kundla kierownika Piotra z Gliwic,to byla menda.
      A Mariola cukierniczka zdradzała męża ochroniarza z bielan,o ile dobrze pamietam z Miłoszem sie ruchała po nockach.

      zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      chleb i mąka

      Anna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      a ja piekę sama chleb; mąkę kupuję czasami w marketach; ostatnio zamowilam w mlynie w Rędzinach / o Częstochowy; niedrogo; dobrze

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama