Historia Halloween ma już ponad 2000 lat. Zapoczątkowali ją Celtowie, którzy 31 października obchodzili tak zwaną Wigilię Wszystkich Świętych. Według ich wierzeń, zmarli po roku wracali na ziemię i chcieli dostać się w żywe ciała. Celtowie chcieli się przed nimi obronić i w tym właśnie celu tworzyli maski oraz przebrania. Miały one odstraszyć błądzące dusze. Dlatego tańczyli przy ogniskach, hałasowali, wierząc, że w ten sposób odpędzają demony. Bali się jednak duchów, dlatego próbowali je obłaskawić wystawianym do przedsionków czy pozostawianym w kuchni specjalnie przygotowanym jedzeniem.
Halloween jest najbardziej popularny w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. W tej ostatniej jest nawet świętem państwowym.
Do Polski przywędrował w latach 90. i cieszy się coraz większą popularnością. Do Stanów trafił sporo wcześniej, bo w wieku XIX. Można powiedzieć, że przywieźli go irlandz-cy emigranci.
Dzisiejszy Halloween ma dużo wspólnego z obrządkiem celtyckim. Jego istotą jest również przebieranie się za potwory, duchy, czarowników. Nie ma jednak na celu odpędzania demonów i złych duchów, a po prostu dobrą zabawę. Organizuje się parady, pochody poprzebieranych, roztańczonych osób.
Dzieci, również poprzebierane, wędrują od domu do domu, prosząc o słodycze. Jeżeli ich nie otrzymają - straszą.
Nikt nie wyobraża sobie Halloween bez słynnej dyni. Charakterystycznie powycinana, z nosem, oczami i lampionem w środku jest typowym halloweenowym elementem. Częstym rekwizytem są także czaszki, szkielety i postaci z horrorów. Kolory Halloween to pomarańcz i czerń.
To dzień pełen zabawy, obrządków, magii i wróżbiarstwa, mający zarówno zwolenników, jak i krytyków.
Poniżej garść przepisów typowych na Halloween, gdyby był ktoś chętny do zabawy i przysposobienia tego święta na naszym, wrocławskim gruncie.
OMLET Z DYNIĄ, BOCZKIEM I PIETRUSZKĄ DLA DWÓCH OSÓB
Składniki:
6 jajek 1/4 małej, jadalnej dyni 4 plastry boczku 100 ml śmietanki 30-proc. dwie łodyżki natki pietruszki 2 szczypty soli szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać dokładnie w miseczce ze śmietanką. Dynię obrać i wybrać pestki, a następnie pokroić w cienkie słupki.
W podobny sposób pokroić boczek. Podsmażamy dynie i boczek na dużej patelni z metalową rączką, tak by móc potem włożyć je do piekarnika. Przelewamy zawartość miseczki na patelnię, przyprawiamy i posypujemy pietruszką.
Smażymy wszystko około minuty i wstawiamy do piekarnika (rozgrzanego do 200 st. C, z termoobiegiem) na mniej więcej 5 minut. Podczas przekładania z patelni na talerz składamy omlet na pół.
RAVIOLI Z DYNIĄ I RICOTTĄ
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej 125 g semoliny 8 jajek 20 ml oliwy z oliwek szczypta soli
Składniki na farsz:
1 średnia, jadalna dynia 250 g serka ricotta 2 duże marchwie 1 łyżka stołowa musztardy dijońskiej 1 cebula szalotka oliwa z oliwek 200 ml białego, wytrawnego wina 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli szczypta cukru
Częstymi rekwizytami są także czaszki, szkie-lety i postaci z horrorów
Sposób przyrządzania:
Wszystkie produkty do ciasta wyrabiamy razem. Należy włożyć w ciasto sporo siły, ponieważ będzie ono dosyć twarde. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Marchew i cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy w garnku. Podlewamy białym winem i czekamy, aż odparuje. Dynię obieramy ze skóry, rozcinamy i wybieramy pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do naszego garnka i podlewamy wywarem warzywnym (może być woda) w taki sposób, żeby przykrył nam dynię. Dusimy całość ok. 1,5-2 godzin (im więcej wywaru odparuje, tym lepiej). Odstawiamy, żeby przestygło i przecedzamy przez gazę. Miksujemy blenderem, następnie dodajemy ricottę i resztę przypraw.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy jak najcieniej, cały czas podsypując semoliną. Wycinamy kwadraty, na środek nakładamy farsz i lepimy trójkąty (rogi ciasta można zwilżyć wodą; będą się wtedy lepiej lepić). Ravioli wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 10 minut. Porcja dla ok. 6 osób.
Oprac. KB
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?