Jawor: Tylko tutaj chleb bez ulepszaczy

    Jawor: Tylko tutaj chleb bez ulepszaczy

    Zygmunt Mułek

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Jacek Krajewski, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowe Targi Chleba, przed otwarciem miał tylko jedną obawę. - Wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Na 14. edycję targów przyjechało 80 wystawców z całego kraju oraz Ukrainy i Czech. Tylko żeby pogoda nie pokrzyżowała nam planów - patrzył błagalnie w niebo prezes Krajewski.
    No i kilka minut później lunęło. Opustoszał ośrodek rekreacyjny Jawornik, gdzie od trzech lat odbywa się impreza. Przerażeni wystawcy zaczęli nakrywać chleb i ciastka foliami. Pani Aniela Pańczak ze wsi Pomocne miała to szczęście, że swoje wyroby prezentowała w drewnianej budce, promując jednocześnie gminę Męcinka.

    - Straszne kałuże się porobiły, trudno będzie do nas dojść - martwiła się pani Aniela. - Jeżdżę na wszystkie takie targi. Bo tam można zawsze poznać nowych ludzi i receptury. Pani Aniela sama wypieka chleb już od 40 lat. To rarytas na zakwasie serwatkowym z mąki żytniej. Koniecznie musi być wypiekany w piecu opalanym drewnem.

    Także duże piekarnie, jak zapewniają ich właściciele, wytwarzają chleb bez ulepszaczy. Bo taki jest najlepszy. Piekarnia Stanisława Kibały z Wrocławia-Leśnicy zatrudnia 41 osób. Wytwarza 200 różnych wyrobów. W tym roku w Jaworze dostała wyróżnienie w konkursie Bezpieczna piekarnia.

    - Naszym najnowszym i chyba najzdrowszym produktem jest ciemny chleb bez drożdży, wytwarzany na naturalnym zakwasie - mówi Jarosław Kibało. - Musimy go pasteryzować, bo po dwóch dniach by się rozpadł. Szukamy receptur, które są bliżej natury.

    Sabina Żołnierczyk, właścicielka piekarni z Bolkowa, która startuje w konkursie na najlepszą piekarnię, chwali się żytnim chlebem firmowym na maślance. - Ma on wiejski smak, zbliżony do dawnych wyrobów. Takie naturalne pieczywo najlepiej się sprzedaje. W tym roku poszła fama, że zbiory będą bardzo złe. Dlatego zdrożało pieczywo. Ale nie było tak źle i może już nie będzie drożeć.

    - Targi chleba organizowane są od lat. Ale nam się nie nudzą - ocenia jaworzanka Maria Rudnicka. - Raz w roku można posmakować dobrych chlebów.

    Program targów
    Sobota
    godz. 10-11.30: nabożeństwo w Kościele Pokoju;
    godz. 12-18: występy zespołów folklorystycznych;
    godz. 19.30: przyznanie tytułu najlepszej piekarni;
    godz. 21: koncert 2 plus 1.

    Niedziela
    godz. 12.30-13.30: zespół jazzowy z Turnova (Czechy);
    godz. 14.30: zamknięcie targów.

    A czy u Ciebie w domu wypieka się jeszcze chleb? Podziel się z nami przepisem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama