Europa na widelcu - wrocławski Rynek opanowały regionalne...

    Europa na widelcu - wrocławski Rynek opanowały regionalne przysmaki

    Aleksandra Buba

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Sobotnie popołudnie na wrocławskim Rynku upłynęło pod pod znakiem regionalnych specjałów. Tuż po godzinie 14 nastąpiło oficjalne ogłoszenie wyników I edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych.
    Konkurs zorganizował Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej wraz z Dolnośląską Lożą Kulinarną. Zmierzyło się w nim osiem 2-osobowych drużyn uczniów szkół gastronomicznych z Dolnego Śląska. Ich zadaniem było wykonanie przystawkę oraz dania głównego wykorzystując produkt regionalny czyli pstrąga, schab lub karkówkę. Pierwsze miejsce w konkursie zajęli Krystian Skwierz i Adrian Stojewski z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Wraz z pozostałymi zwycięskimi drużynami zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne publiczności zgromadzonej na wrocławskim Rynku.
    Niektóre piwa, aby osiągnęły właściwy smak np. Guiness nalewa się aż przez 4 minuty

    Twórcą torciku królowej Luizy, który jury uznało, za najlepszy okazał się Mirosław Koś szef cukierni w hotelu Park Plaza. Drugie miejsce zajął Piotr Kmieć z restauracji Bernard, a trzecie Robert Konopnicki z kuchni Marche.

    Niestety w sobotę nie można było spróbować samego torciku, ponieważ jego produkcja dopiero ruszy. Ale piekarnia Mamut zapewniła widzom deser w postaci wrocławskich pączków.
    Po godzinie 18 po długich naradach kapituła II Wrocławskiego Turnieju Nalewek spośród 40 trunków biorących udział w konkursie wyłoniła trzy najlepsze, a dwa wyróżniła. W składzie jury konkursu znaleźli się min: Rafał Dutkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Marek Krajewski i Grzegorz Sobel .

    Największym zwycięzcą konkursu był Pan Hieronim Błażejak, który za nalewkę sorestową zdobył pierwsze miejsce. Na tym jednak nie skończyły się sukcesy pana Hieronima, bowiem za swoją wiśniówkę zdobył trzecie miejsce w konkursie, a za "Kwiat czarnego bzu" otrzymał wyróżnienie. Drugie miejsce zajęła Dereniówka Pana Jana Browarskiego, a ponadto jury wyróżniło Panią Stanisławę Smardzuch i jej ojca Stanisława Smardzucha za Borowinówkę.

    Hieronim Błażejak przyjechał do Wrocławia z miejscowości Czarże w woj. Kujawsko-pomorskim, a nalewki produkuje od 20lat i , a spytany o źródło swojego sukcesu otwarcie przyznał - Kocham to.
    W programie imprezy znalazło się także miejsce na przedstawienie teatru Klinika Lalek z Wolimierza. Wielkie postacie wraz z olbrzymią łyżką i widelcem przeparadowały przez Rynek otwierając imprezę. A po godzinie 17 teatr zaprezentował operę lalkową, której bohaterem - bardzo głodny Duch Gór, został porządnie nakarmiony.

    Pomiędzy sobotnimi konkursami znalazło się także miejsce na wykład z zakresu browarnictwa. Słuchaczy zaskoczyła konkluzja, że piwo, które najbardziej lubimy czyli zimne i mocno gazowane, wcale nie oznacza dobrego piwa. Okazuje się, że niektóre piwa, aby osiągnęły właściwy smak np. Guiness nalewa się aż przez 4 minuty. Po tym wykładzie sporym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko piwowarnicze.Można tam było nie tylko zapoznać się z procesem produkcji piwa, powąchać chmiel, skosztować słodu, a przez wszystkim spróbować różnych rodzajów tego trunku.

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Torcik

      to ja (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 5

      O ile mi wiadomo to przepisu na torcik nie ma, zachował się tylko ogólny opis, który odnalazł pan Grzegorz Sobel z Uniwersytetu Wrocławskiego. Cukiernicy mieli użyć swej wiedzy i wyobraźni, żeby...rozwiń całość

      O ile mi wiadomo to przepisu na torcik nie ma, zachował się tylko ogólny opis, który odnalazł pan Grzegorz Sobel z Uniwersytetu Wrocławskiego. Cukiernicy mieli użyć swej wiedzy i wyobraźni, żeby spróbować odtworzyć to ciastko. Miejmy nadzieję, że będzie można go spróbować w restauracji Hotelu Park Plaza, tam gdzie pracuje pan Mirosław Koś.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Europa nawidelcu

      Breslauer55 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 8

      Nie Europa a organizatorzy. Byle jak i drogo.Przereklamowany kit-w tym roku wyborczy Dutkiewicza. Fatalne rozwiązanie z kwitami na jedzenie=niepotrzebne, lepiej płacić na stoisku, szybko i bez...rozwiń całość

      Nie Europa a organizatorzy. Byle jak i drogo.Przereklamowany kit-w tym roku wyborczy Dutkiewicza. Fatalne rozwiązanie z kwitami na jedzenie=niepotrzebne, lepiej płacić na stoisku, szybko i bez zbędnej kolejki, w piątek kasy otwarte zbyt późno. Podobnie stoiska. Wygrał torcik którego nie było=wiocha. Po co o tym pisać w gazetach ?! dla promocji wyjazdów do Goerlitz ?! Wystarczyło podać przepis. Każdy zrobiłby torcik w domu. Więcej nie pójdę/dam się nabić na widelec !!!zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama