Wielkanocne wypieki

    Wielkanocne wypieki

    red

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Keks jajcarski czy babka na piwie? Podczas świąt możemy sobie pozwolić na nieco więcej. Polecamy przepisy na wyborne wielkanocne ciasta.
    Mazurek bakaliowy

    Ciasto: 100 g cukru, 250 g mąki, 250 g masła, 5 jaj, 100 g fig, 200 g orzechów, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g płatków migdałowych

    Polewa: 1 łyżka margaryny, 250 g cukru, 40 g wody, 25 g kakao

    Przygotowanie: Masło utrzeć, dodając do niego jajka i cukier. Do miski z bakaliami wsypać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem. Dodać do masła wymieszaną z bakaliami mąkę - starannie wymieszać. Przełożyć na prostokątną formę. Piec ok. 25-30 min w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować bakaliami.

    Babka parzona wielkanocna

    Składniki: 450 g mąki, 200 g mleka pasteryzowanego, 4 białka, 8 żółtek, 150 g masła, 150 g cukru, skórka pomarańczowa, 100 g rodzynek, olejek cytrynowy, szczypta soli

    Przygotowanie: Ubić pianę. Mleko zagotować. Wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, drożdże, olejek, sól i zarobić ciasto. Dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko lekko wymieszać. Ciasto włożyć do formy i poczekać, aż wyrośnie. Piec na złoty kolor ok. 30-35 min w temperaturze 170-180 st. C.

    Zabajone

    Składniki: 250 ml białego wina, 1 jajko, 3 żółtka, 75 g cukru

    Przygotowanie: Podgrzać wino. Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Połowę wina ciepłego wlać do kogla-mogla i energicznie ubijać. Potem połączyć z resztą wina i dalej ubijać na ciepło, ale tak, aby się nie zagotowało. Zabajone ma być puszyste i należy je podawać na ciepło.

    Babka na piwie

    Składniki: 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa

    Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem na puch, wciąż ucierając, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, powoli wlewać olej. Na koniec dodać piwo, delikatnie wymieszać i wlać ciasto do formy z kominkiem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. DB
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama