Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne wypieki

red
123RF
Keks jajcarski czy babka na piwie? Podczas świąt możemy sobie pozwolić na nieco więcej. Polecamy przepisy na wyborne wielkanocne ciasta.

Mazurek bakaliowy

Ciasto: 100 g cukru, 250 g mąki, 250 g masła, 5 jaj, 100 g fig, 200 g orzechów, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g płatków migdałowych

Polewa: 1 łyżka margaryny, 250 g cukru, 40 g wody, 25 g kakao

Przygotowanie: Masło utrzeć, dodając do niego jajka i cukier. Do miski z bakaliami wsypać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem. Dodać do masła wymieszaną z bakaliami mąkę - starannie wymieszać. Przełożyć na prostokątną formę. Piec ok. 25-30 min w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować bakaliami.

Babka parzona wielkanocna

Składniki: 450 g mąki, 200 g mleka pasteryzowanego, 4 białka, 8 żółtek, 150 g masła, 150 g cukru, skórka pomarańczowa, 100 g rodzynek, olejek cytrynowy, szczypta soli

Przygotowanie: Ubić pianę. Mleko zagotować. Wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, drożdże, olejek, sól i zarobić ciasto. Dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko lekko wymieszać. Ciasto włożyć do formy i poczekać, aż wyrośnie. Piec na złoty kolor ok. 30-35 min w temperaturze 170-180 st. C.

Zabajone

Składniki: 250 ml białego wina, 1 jajko, 3 żółtka, 75 g cukru

Przygotowanie: Podgrzać wino. Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Połowę wina ciepłego wlać do kogla-mogla i energicznie ubijać. Potem połączyć z resztą wina i dalej ubijać na ciepło, ale tak, aby się nie zagotowało. Zabajone ma być puszyste i należy je podawać na ciepło.

Babka na piwie

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa

Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem na puch, wciąż ucierając, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, powoli wlewać olej. Na koniec dodać piwo, delikatnie wymieszać i wlać ciasto do formy z kominkiem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. DB
Jabłecznik królewski

Ciasto: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 5 łyżek mąki, 5 płaskich łyżek mączki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa i krem: 2 l musu jabłkowego, 2 galaretki pomarańczowe, 1 waniliowy krem do tortu Gelwe, 0,5 l śmietanki kremowej, 2 fiksy do śmietanki, 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie: Białka ubić, dodać - wciąż ubijając cukier i cukier waniliowy - żółtka. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mączkę, wymieszać. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić i dodać do musu. Biszkopt przeciąć, przełożyć połową musu, przykryć drugim płatem, na to krem do tortu (wg przepisu). DB

Keks jajcarski

Wielkanocny keks musi być specjalny.

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka stopionego masła, białka z 10 jajek, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 200 g bakalii

Przygotowanie: Ubijamy pianę, powoli dosypując cukier. Wlewamy (również powoli) przestudzone masło. Zaczynamy bardzo powoli miksować, dolewając mleko, a potem (też nie gwałtownie) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Bakalie posypujemy mąką ze wszystkich stron na sicie. Dodajemy do wyrobionego ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach C. KH

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska