Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zmęczeni długą zimą? Pomyślcie o... jedzeniu

Elżbieta Podolska
Andrzej Szozda
Nasza kuchnia nie musi być ani tłusta, ani ciężka. Szczególnie teraz - w ostatnie tygodnie zimy - powinniśmy jadać dużo warzyw i zup, które nie tylko wzmocnią, ale dodadzą energii naszemu organizmowi.

Za oknem nadal zimno, choć wreszcie przez ponure, zimowe niebo zaczyna przebijać słońce. Wszyscy z utęsknieniem wypatrujemy wiosny i odrobiny zieleni. Czujemy się zmęczeni zimą i... przygnębieni. A wystarczy poświęcić nieco czasu przygotowaniu posiłków, by nasze zdrowie od razu stało się lepsze, a przygnębienie zniknęło, jak ręką odjął.

Po pierwsze, nie należy wychodzić z domu bez śniadania. Naszemu organizmowi nie może brakować bowiem energii do wytwarzania ciepła. Smakowite kanapki, gorąca herbata z miodem i nutą imbiru to znakomity początek dnia, który pozwoli spokojnie dotrzeć do pracy.

Obiadów także nie powinniśmy omijać. Powinny być nadal kaloryczne i pikantne. To pozwoli natychmiast rozgrzać nasz organizm. Pieprz, imbir, czosnek, cebula, papryka, a do słodyczy goździki i odrobina wanilii, a także miodu i syropu z malin pomogą nam w walce nie tylko z zimnem, ale i osłabieniem wiosennym.

Witaminy i mikroelementy zawarte w roślinach strączkowych, jabłkach, czosnku, cebuli i kaszach są dużo lepiej przyswajalne niż te w tabletkach czy różnego rodzaju preparatach. I nie można ich przedawkować, ponieważ z naturalnych produktów pobieramy tylko tyle, ile jest nam potrzebne. Ponadto czosnek, cebula i jabłka działają równie silnie, jak antybiotyki czy detoksykanty, a w przeciwieństwie do leków nie mają skutków ubocznych. No i smakują znacznie lepiej niż jakiekolwiek lekarstwa! Do tego porcja żurawiny, która nie tylko jest bogata w witaminę C, ale działa przeciwdepresyjnie i żadne zmęczenie wiosenne jej niestraszne.

Dobrze jest korzystać z tego, co oferuje nam sama natura i wprowadzić do jadłospisu wysokoenergetyczne i zdrowe dania z roślin strączkowych, cebuli, czosnku i kaszy oraz ze wzmacniających nasz organizm jabłek. Natomiast cebula i czosnek nadają potrawom smak, a prócz tego podnoszą odporność organizmu na infekcje. Substancje czynne w nich zawarte działają jak antybiotyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska