Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nauczą wrocławskich kelnerów, jak podawać wino i parzyć kawę

Eliza Głowicka
Baristka z Coffe Planet
Baristka z Coffe Planet Janusz Wójtowicz
Unia przeszkoli naszych gastronomów, by zachwycili zagranicznych turystów.

Unia Europejska zapłaci za szkolenia dla 220 kelnerów, kucharzy, barmanów i organizatorów bankietów z całego Wrocławia. Na kursy zaprosi też sommelierów (znawców wina) oraz baristów (specjalistów od kawy). Wszyscy, oprócz kucharzy, mają podciągnąć się z języka angielskiego i niemieckiego, tak by móc porozumieć się z zagranicznymi klientami. To przede wszystkim z myślą o gościach, którzy przyjadą do nas na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. Uczestnicy szkolenia organizowanego pod tytułem "Nowoczesne usługi gastronomiczne wizytówką Dolnego Śląska na Euro 2012" nie zapłacą za nie ani złotówki.

- Chodzi o poprawę jakości usług gastronomicznych we Wrocławiu, tak byśmy nie musieli się wstydzić, gdy przyjadą do nas obcokrajowcy. Zdobyte w ten sposób umiejętności na pewno się przydadzą. I to nie tylko podczas Euro - mówi Żeneta Jaworska, z firmy Dobre Kadry, która organizuje kursy. Przyznaje, że jej firma często korzystała z usług firm cateringowych i wie, czego brakuje pracownikom gastronomii.

Wielu z nich nie wie np., jakie wino doradzić klientom do potrawy - tego będą się mogli właśnie nauczyć na kursie dla sommelierów.
Podobnie przyszli bariści. Dowiedzą się, jaki gatunek kawy nadaje się najlepiej do espresso, jak ją najlepiej parzyć i i do jakiej kawy podać szklankę wody.

Ewelina Tuśnio, menedżer kawiarni Coffe Planet na wrocławskim Rynku, uważa, że szkolenia mogą być bardzo przydatne, bo pomogą zdobyć i utrwalić wiedzę.
- Ale to nie wystarczy. By być dobrym baristą, trzeba mieć predyspozycje. Być uporządkowanym, zwinnym i komunikatywnym. Bo kawę przyrządza się "pod" indywidualnego klienta - mówi.

Kelnerów, sommelierów, baristów i barmanów czeka też kurs językowy.
- Mamy opracowany niezbędnik obsługi gościa w języku angielskim i niemieckim ze słownictwem branżowym. Kelner nie musi umieć rozmawiać o pogodzie. Ale powinien wiedzieć, jak poprosić do stołu klientów, spytać, co podać do jedzenia i picia oraz czy podać rachunek wspólny czy oddzielny - tłumaczy Żeneta Jaworska.

Mimo że kursy są za darmo, są problemy ze skompletowaniem grup.
- Często słyszymy od szefów restauracji, że chętnie by wysłał na kurs pracowników, ale oni się buntują, bo szkolenia odbywają się nie w godzinach pracy - przyznają organizatorzy. Ich zdaniem dzieje się tak m.in. dlatego, że w Polsce niewielu jest zawodowych kelnerów, barmanów czy baristów, a pracujący w branży to często studenci, którzy nie wiążą przyszłości z tym zawodem.

Czego najbardziej brakuje naszym kelnerom i pracownikom kawiarni? Zapraszamy do dyskusji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska