Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dolnoślązaczka dostała nagrodę poznańskich targów za musztardę z gruszek

RED
Podczas Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu pani Halina Przystupa z Obory (gmina Lubin) otrzymała statuetkę "Perła 2009" - certyfikat nagrody na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy - za musztardę z gruszek.

Specjalnością Pani Haliny jest musztarda gruszkowa z odmiany Klapsa rosnącej w przydomowym sadzie. Do musztardy dodawany jest ocet jabłkowy własnej produkcji ze skórek jabłek oraz rozmaite przyprawy. Ostrość i smak musztardy zależy od ilości gorczycy użytej do musztardy. Musztarda z gruszek jest przetworem wytworzonym według tradycyjnych rodzinnych przepisów.

Pani Halina w konkursie rejonowym "Nasze kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów" we Wrocławiu z musztardą z gruszek brała udział już w 2007 r. i 2008 r. (zajęła wtedy III miejsce). W tym roku otrzymała nominację do Perły, która jest najwyższym odznaczeniem w konkursie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska