Specjalnością Pani Haliny jest musztarda gruszkowa z odmiany Klapsa rosnącej w przydomowym sadzie. Do musztardy dodawany jest ocet jabłkowy własnej produkcji ze skórek jabłek oraz rozmaite przyprawy. Ostrość i smak musztardy zależy od ilości gorczycy użytej do musztardy. Musztarda z gruszek jest przetworem wytworzonym według tradycyjnych rodzinnych przepisów.
Pani Halina w konkursie rejonowym "Nasze kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów" we Wrocławiu z musztardą z gruszek brała udział już w 2007 r. i 2008 r. (zajęła wtedy III miejsce). W tym roku otrzymała nominację do Perły, która jest najwyższym odznaczeniem w konkursie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?