Dolnoślązaczka dostała nagrodę poznańskich targów za...

    Dolnoślązaczka dostała nagrodę poznańskich targów za musztardę z gruszek

    RED

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Podczas Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu pani Halina Przystupa z Obory (gmina Lubin) otrzymała statuetkę "Perła 2009" - certyfikat nagrody na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy - za musztardę z gruszek.
    Specjalnością Pani Haliny jest musztarda gruszkowa z odmiany Klapsa rosnącej w przydomowym sadzie. Do musztardy dodawany jest ocet jabłkowy własnej produkcji ze skórek jabłek oraz rozmaite przyprawy. Ostrość i smak musztardy zależy od ilości gorczycy użytej do musztardy. Musztarda z gruszek jest przetworem wytworzonym według tradycyjnych rodzinnych przepisów.

    Pani Halina w konkursie rejonowym "Nasze kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów" we Wrocławiu z musztardą z gruszek brała udział już w 2007 r. i 2008 r. (zajęła wtedy III miejsce). W tym roku otrzymała nominację do Perły, która jest najwyższym odznaczeniem w konkursie.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama