Targi chleba w Jaworze (ZDJĘCIA)

    Targi chleba w Jaworze (ZDJĘCIA)

    Zygmunt Mułek

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Monika Rudzik sama wymyśliła swoje receptury
    1/13
    przejdź do galerii

    Monika Rudzik sama wymyśliła swoje receptury ©Fot. Piotr Krzyżanowski

    W tym roku kramy z pachnącymi wypiekami ustawiono nie na ciasnym rynku, jak dotąd bywało, ale w ośrodku wypoczynkowym Jawornik. Wystawcy mają tam zdecydowanie więcej miejsca.

    Co stoisko, to inne smaki, receptury i kształt wyrobów. Prezentują się ci, którzy zatrudniają po 100 osób i wypiekają ponad setkę gatunków pieczywa dziennie. Do Jawora przyjechali także piekarze, którzy wkładają do pieca kilkanaście chlebów, ale... tygodniowo. Bochny są przeznaczone tylko dla smakoszy.

    Monika Rudzik z Piechowic prowadzi zajazd. Od roku sama piecze chleb.
    - Jestem uzależniona od swojego pieczywa - śmieje się pani Monika. - Receptury sama wymyśliłam.
    Pani Monika wypieka trzy rodzaje chleba: pszenny, żytni i orkiszowy - w sumie około 40 sztuk tygodniowo. A jaka jest receptura? - Chleb pszenny robię z mąki, soli, cukru i drożdży - Monika Rudziec uchyla rąbka tajemnicy. - Ważne, by ciasto ręcznie wymieszać. Ale najważniejszy składnik to miłość do tego, co się robi - dodaje.

    Bożena Danek prowadzi z mężem piekarnię w Nowym Sączu. Zatrudniają ponad setkę osób i wypiekają prawie tyle samo różnych gatunków pieczywa. Na targi przyjeżdżają, żeby spotkać się z innymi piekarzami, podpatrzyć ich wyroby i wypromować się.
    - U nas najlepiej sprzedaje się chleb wiejski, wypiekany na liściu kapusty, posypany ciemną czarnuszką - opowiada pani Danuta. - Taki bochenek waży prawie dwa kilogramy, ale długo trzyma świeżość - podkreśla.

    Targi wymyślił w 1997 roku lekarz i społecznik Jacek Krajewski.
    - Chleb trzeba jeść, bo ma wiele pożytecznych składników, które wpływają na rozwój intelektualny, a także czyszczą jelita - zachwala Krajewski. - Najzdrowszy jest chleb ciemny, za to biały najsmaczniejszy, ale jedzmy go z umiarem.

    Andrzej Szydłowski, były prezydent Światowej Unii Piekarzy przyznaje, że polskie pieczywo jest najlepsze.
    - Zjeździłem wszystkie kontynenty i wszędzie piekarze potwierdzali, że to prawda - mówi. - Ja też to potwierdzam.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama