Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie na Wigilię. Najlepsze przepisy na śledzie - Wigilia 2016

Zofia Szubielska
ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016
ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016 Pixabay
Podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć nie tylko karpia. W wielu domach nie ma Wigilii bez śledzi. Śledzie wigilijne przyrządzane na różne sposoby to prawdziwy smakołyk. Jak zrobić śledzie na Wigilię? Podpowiadamy najlepsze przepisy na śledzie - Wigilia 2016. Najlepsze świąteczne przepisy na śledzie: śledzie pod pierzynką, śledzie wigilijne, śledzie po góralsku, polsku czy litewsku, wreszcie śledzie musztardowe na Wigilię i mnóstwo innych przepisów na śledzie!

WIGILIA 2016 - ŚLEDZIE NA WIGILIJNY STÓŁ - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - ŚLEDZIE NA WIGILIĘ

Każda rodzina ma swoje tradycje związane z Bożym Narodzeniem. U mnie w domu, zanim zasiedliśmy do wigilijnej kolacji (oczywiście zaraz po wypatrzeniu pierwszej gwiazdy na niebie), jadało się postny obiad. Składał się on z pieczonych ziemniaków i śledzi z cebulką w oleju. Dla mnie do dzisiaj obowiązkową potrawą wigilijną są śledzie. Jednak nie trzymam się sztywno tradycji i nie zawsze ograniczam się do śledzików w oleju. Jak je przyrządzić w nietypowy sposób podpowiada nam pani Zofia Szubielska.

Śledzie korzenne z rodzynkami

Składniki:
* 6 płatów śledziowych
* 2 cebule
* 1,5 łyżki cukru
* 1/2 szklanki octu 10%
* 1 szklanka wody
* 3 listki laurowe
* 5 dag rodzynek
* pieprz mielony- mielone goździki
* 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem). W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

Śledzie w oliwie z rodzynkami

Składniki:
- 50 dag solonych płatów śledziowych
- 4 cebule (40 dag)
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.

Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie

Składniki:
- 25 dag płatów śledziowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 5-7 ząbków czosnku – drobno posiekanych
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
Wykonanie
1. Śledzie namoczyć w wodzie, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Do garnka wlać wodę, ocet. Dodać cukier, ziele angielskie, liscie laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotować.
5. Na patelni, na której smażone były śledzie zeszklić posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
6. Umyć i wysuszyć słoiczki z zakrętkami.
7. Śledzie wkładamy do słoiczków (na przemian z czosnkiem i kaparami).
8. Następnie zalać przygotowaną zalewa octową.
9. Słoiczki zakręcić i odstawić na 24 godziny.

Śledzie Kingi

Składniki:
- Płaty śledzie solone dobrze wymoczone
- Oliwa
- Ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
- Papryka konserwowa
- Grzybki marynowane (mogą być pieczarki)
- Cebula
-Papryka w proszku słodka,
- Pieprz
- Olej
Uwaga: Nie podaję proporcji, bo można zrobić z większą lub mniejszą ilością dodatków (cebuli, ogórków, papryki, grzybków). Można też niektóre dodatki nie dokładać. Cebula jest konieczna.
Wykonanie:
1. Dobrze wymoczone śledzie zalać na 15 minut 10% octem, następnie opłukać i osuszyć.
2. Pokroić na dzwonka.
3. Cebulę pokrojona w pół plasterki podsmażyć na oliwie. Zdjąć z ognia, oprószyć papryką i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Układać w słoju warstwami:
5. - cebula
6. - śledzie
7. - papryka
8. - ogórki
9. - grzybki
10. Powtarzać aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula.
11. Na wierzchu zalać oliwą.
12. Wstawić do lodówki minimum na 24 godziny.

Śledzie korzenne z rodzynkami

Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 listki laurowe
- 5 dag rodzynek
- pieprz mielony- mielone goździki
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie
1. Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm.
2. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem).
3. W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula.
4. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami.
5. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy.
6. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

Śledzie w oliwie z rodzynkami

Składniki:
- 50 dag solonych płatów śledziowych
- 4 cebule (40 dag)
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Wykonanie:
1. Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka.
2. Rodzynki sparzyć i osączyć.
3. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić.
4. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.

ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - PRZEPISY

- ŚLEDZIE PO LITEWSKU I WIELE INNYCH PRZEPISÓW - ZOBACZ NA KOLEJNEJ STRONIE

Śledzie po litewsku

Składniki
Przyprawy
- ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 goździków
- 4-5 listków laurowych
- kawałek gałki muszkatołowej
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru pudru

Pozostałe składniki
- 4 średnie cebule
- olej
- 1 puszka koncentratu pomidorowego lub 1 mały słoiczek kechupu
- 1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
- szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Wszystkie przyprawy zmiksować na proszek.
2. Płaty śledziowe jeżeli trzeba to wymoczyć. Opłukać, osuszyć. Ułożyć na talerzu i posypać mieszanką przypraw. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
3. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (lub keczup). Chwile przesmażyć z cebulą. Przestudzić.
4. Następnego dnia płaty śledziowe pokroić na kawałki. Ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na półmisku i przykryć grubą warstwą cebuli z koncentratem.
5. Udekorować szczypiorkiem i natka pietruszki.

Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 2 średnie cebule – drobno pokrojone
- 2 średnie jabłka – obrane, drobno pokrojone
- 2-3 jajka ugotowane na twardo – obrane, pokrojone w drobną kostkę
- 1 mała puszka groszku
- 20 dag żółtego sera - zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- pieprz i cukier do smaku
- ocet balsamiczny – ewentualnie do smaku.
Wykonanie:
1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na co najmniej 2 godziny, tak by przestały być słone
2. Osuszyć, pokroić na dzwonka.
3. Do miski wlać śmietanę i majonez. Wymieszać.
4. Dodać pokrojoną cebulę, jajka, żółty ser i jabłka oraz odsączony z zalewy groszkiem. Wymieszać.
5. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
6. Pokrojone śledzie ułożyć na półmisku.
7. Przykryć sosem.

Śledzie po polsku
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych (matiasów)
- 1cytryna
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 2 średnie białe cebule
Wykonanie:
1. Śledzie wymoczyć, pokroić w dzwonka.
2. Cytrynę sparzyć, osuszyć. Pokroić w plasterki.
3. W dużym słoiku układać na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie.
4. Zalać olejem i odstawić na 2-3 dni.
5. Na kilka godzin przed podaniem drobno posiekać cebulę, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić i dodać do śledzi.

Śledzie po grecku

Składniki:
- 1 kg cebuli
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 kg marchwi
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego 30%
- 1łyżka cukru
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 5 liści laurowych
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- 10-15 ziaren ziela angielskiego
- 1 kg matiasów w oleju
- sól, mielony pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę obrać przekroić na pół, pokroić w plastry .
2. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
3. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i pieprzem. Udusić na oleju na osobnej patelni.
4. Przestudzoną cebulę i marchew polaczeć.
5. Przecier pomidorowy wymieszać z cukrem, octem spirytusowym, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Dodać 2-3 łyżki wody i gotować ok. 20 minut.
6. W tym czasie śledzie osączyć, pokroić w kwadraciki i dodać do przestudzonej marchewki x cebulą. Wymieszać.
7. Gdy przecier pomidorowy przestygnie, dodać go do śledzi.
8. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Śledzie wigilijne

Składniki:
- 40 dag filetów śledziowych
- 5 łyżeczek ostrej musztardy
- do przybrania plasterki cytryny
Składniki sosu
- 3 średnie cebule
- 3 małe marchewki
- kawałek selera
- 5 łyżek octu
- pieprz
Wykonanie:
1. Filety wymoczyć przez godzinę w ziemnej wodzie. Osuszyć.
2. Każdy filet posmarować musztardą.
3. Zwinąć w rulon i ułożyć na półmisku.
4. Przygotować sos:
* Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oleju.
* Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
* Seler oczyścić, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
* Marchewkę i seler dołożyć do zrumienionej cebuli. Mieszając smażyć około 3 minut.
* Dodać 4 łyżki wody i dusić do miękkości około 20 minut.
* Na koniec dodać pieprz i całość ostudzić.
* Śledzie polać sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 dni.
5. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny.

Śledzie wytrawne

Składniki:
- 50 dag solonych filetów śledziowych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek cynamonu
- 8 goździków
- 1 średnia cebula
- 6 ziarenek pieprzu

Wykonanie:
1. Śledzie najpierw wymoczyć w wodzie, a następnie na 3 godziny zalać mlekiem. Osuszyć.
2. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
3. Ocet, wino i cebulę gotować na małym ogniu przez 10 minut.
4. Następnie dodać cukier i przyprawy. Gotować ok. 2 minut. Ostudzić.
5. Filety pokroić w dzwonka.
6. Ułożyć w szklanym naczyniu i nalać wystudzona zalewą.
7. Wstawić do lodówki na 3 dni.

Śledzie z grzybami

Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 średnie cebule
- 10 suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 4 łyżki oleju
- sól
- do dekoracji gałązki zielonej pietruszki i plasterki cytryny
Wykonanie:
1. Filety namoczyć na noc. Osuszyć.
2. Osobno na noc namoczyć grzyby. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć z wody. Ostudzić. Drobno posiekać.
3. Cebulę obrać, posiekać.
4. Na patelni zagrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekane grzyby. Lekko osolić.
5. Śledzie pokroić w dość duże dzwonka.
6. Ułożyć na szklanym półmisku. Obłożyć je grzybami.
7. Udekorować gałązkami zielonej pietruszki i plasterkami cytryny.

Śledzie po góralsku

Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 25 dag bryndzy
- 1 szklanka śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z cytryny
- cukier, sól, biały pieprz
- cytryna
- do dekoracji natka pietruszki
Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2. Czosnek obrać i rozetrzeć na gładką masę z pieprzem, skórką z cytryny i bryndzą.
3. Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru.
4. Wymieszać z masą z bryndzy. Przykryć i wstawić sos do lodówki na 10 minut.
5. Następnie sos wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
6. Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem. Przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
7. Udekorować natką i cytryną.

Śledzie po japońsku

Składniki:
- 3 solone śledzie lub 6 filetów
- 4 jajka
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 2 średnie ogórki konserwowe, pokrojone na plasterki
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- natka pietruszki
Składniki:
1. Śledzie sprawić, wyfiletować, wymoczyć przez 6 godzin. Pokroić w 2 cm kawałki.
2. Jajka ugotować na twardo. Przekroić na połówki.
3. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Oprószyć cukrem i papryką.
4. Na półmisku ułożyć plasterki cebuli, plasterki ogórków konserwowych, na nich położyć połówki jajek.
5. Na jajkach położyć kawałki śledzi.
6. Polać majonezem. Wokoło posypać groszkiem.
7. Udekorować natką pietruszki.

Pulpety z solonych śledzi w galarecie

Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka mleka
- 2 małe cebule
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych w słupki
- 2 łyżki rodzynek, drobno pokrojonych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć na 3 godziny w mleku.
2. 1 cebulą obrać i sparzyć. Bułkę czerstwą namoczyć.
3. Śledzie, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę.
4. Dodać jajka, tartą bułkę, cukier, pokrojone rodzynki, masło i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5. Włoszczyznę obrać, opłukać i osuszyć. Drugą cebulę obrać i posiekać.
6. Włoszczyznę, cebulę i migdały ugotować.
7. Z masy śledziowej formować okrągłe pulpety. Wkładać je do wrzącego wywaru i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
8. Żelatynę rozpuścić w ziemnej wodzie.
9. Pulpety wyjąć i ułożyć na półmisku.
10. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Zalać pulpety i wstawić do lodówki.

Rolmopsy tradycyjne

Składniki:
- 10 pojedynczych filetów ze śledzia
- 2 kiszone ogórki (mogą być również konserwowe)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki gorczycy
Składniki zalewy
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 liście laurowe
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i Czernego pieprzu
Wykonanie:
1. Śledzie moczyć przez 1 godzinę w dużej ilości ziemnej wody. Osuszyć.
2. Każdy filet oprószyć gorczycą.
3. Ogórki pokroić w słupki.
4. Cebule obrać i pokroić w pół plasterki.
5. Po kilka kawałków ogórka i cebuli położyć na każdy filet.
6. Zwinąć ruloniki. Spiąć drewnianymi wykałaczkami.
7. Rolmopsy ułożyć w słoiku.
8. Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Zagotować. Wystudzić.
9. Marynatą zalać rolmopsy.
10. Postawić w chłodnym miejscu, minimum na 2 doby.

Śledzie musztardowe na wigilię

Składniki:

- 8 filetów śledziowych
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- 1 ogórek konserwowy
- 4 średnie cebule
- sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:

1. Filety śledziowe włożyć do mleka na 2-3 godziny
2. Żółtka utrzeć z musztardą, solą i pieprzem.
3. Dodać ocet i powoli ubijając wlewać olej.
4. Ogórek drobno pokroić.
5. Cebule obrać i drobno posiekać.
6. Ogórek i cebulę połączyć z masą z żółtek i musztardy. Dodać szczyptę pieprzu, soli i pieprzu cayenne. Dobrze wymieszać.
7. Śledzie wyjąc z moczenia, osuszyć. Pokroić na kawałki.
8. Ułożyć w salaterce. Polać sosem musztardowym.
9. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Śledzie po wileńsku

Składniki:
- 50 dag wymoczonych filetów śledziowych
- do przybrania: 1 ogórek kiszony, 1 jajko ugotowane na twardo
Składniki sosu
- 4 średnie cebule
- 2 dag suszonych podgrzybków lub borowików
- 8 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 wędzone szprotki
- 5 łyżek oleju
- pieprz
Wykonanie:
1. Grzyby umyć, namoczyć na noc w ziemnej wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotować 45 minut, osączyć i posiekać (wywar zachować.
2. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
3. Szprotki obrać ze skóry. Usunąć ości i rozetrzeć.
4. Dodać do cebuli i dusić razem na małym ogniu (mieszając) ok. 15 minut.
5. Dodać wywar z grzybów i posiekane grzyby. Dusić jeszcze 5 minut. Przyprawić pieprzem i ostudzić.
6. Osuszone filety pokroić na kawałki. Ułożyć na półmisku.
7. Polać sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny.
8. Przed podaniem udekorować ogórkiem i jajkiem.

Śledziowy tatar

Składniki:
- 4 solone śledzie
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko
- kilka marynowanych grzybków
- oliwa
- musztarda
- pieprz
- kilka liści sałaty
Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osuszyć i bardzo drobno posiekać. Dodać oliwę, pieprz i żółtko. Wymieszać.
2. Cebule obrać i drobno posiekać.
3. Grzybki osaczyć z zalewy i drobno posiekać.
4. Liście sałaty opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
5. Na liściach sałaty układać porcje „tatara”. Posypać posiekaną cebulą i grzybkami.
6. Osobno podać musztardę, oliwę, pieprz do indywidualnego doprawienia.

Śledzie wędzone z sosem pomidorowym

Składniki:
- 4 wędzone śledzie
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- biały upieprz, sól
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Śledzie obrać ze skóry i ości tak, aby zostały całe połówki.
2. Obrane śledzie położyć na półmisku.
3. Cebule obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić na oleju.
4. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody, cukier, szczyptę soli, pieprz i tymianek. Całość zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.
5. Wystudzonym sosem polać połówki śledzi.
6. Przykryć i wstawić do lodówki.
7. Przed podaniem przybrać posiekana natka pietruszki.

Śledzie wędzone w sosie curry

Składniki:
- 3 wędzone śledzie
Składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 ząbki czosnku
- 2- 3ogórki zielone (średnie)
- sól, pieprz, cukier
- koperek
Wykonanie:
1. Śledzie obrać ze skóry i ości. Podzielić na kawałki.
2. Składniki sosu starannie wymieszać. Dodając zmiażdżony czosnek i przyprawy do smaku.
3. Do sosu dodać kawałki śledzi i delikatnie wymieszać.
4. Ogórki umyć, osuszyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
5. Przygotowana sałatką wypełnić „łódeczki z ogórków.
6. Przed podanie posypać umytym, osuszonym i drobno posiekanym koperkiem.

Śledzie wędzone w oliwie

Składniki:
- 1 kg wędzonych śledzi
- 3 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki oleju lub oliwy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Śledzie obrać ze skóry, a następnie zalać mlekiem tak, żeby całe były przykryte.
2. Po 24 godzinach śledzie osączyć, osuszyć i wyjąć z nich wszystkie ości.
3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
4. Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w krążki.
5. Filety układać w słoiku warstwami na przemian z cebula i marchewką.
6. Na wierzchu położyć liść laurowy.
7. Oliwę lub olej wymieszać z kolendrą i zielem angielskim.
8. Zalać nią śledzie.
9. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska