Przypomnijmy. Na początku grudnia, by skrócić oczekiwania na Boże Narodzenie i poznać preferencje kulinarne mieszkańców naszego regionu, zaproponowaliśmy Czytelnikom świąteczną zabawę - plebiscyt na 12 potraw, których nie może zabraknąć na ich wigilijnym stole. Czytelnicy przesyłali nam przepisy na ulubione potrawy wigilijne i zgłaszali je do udziału w plebiscycie. Za wszystkie przepisy i wyrażenie swoich kulinarnych preferencji w głosowaniu, bardzo dziękujemy.
Plebiscyt już od samego początku był zaskakujący. Otrzymaliśmy bardzo mało przepisów na dania z makiem, orzechami, bakaliami, które nieodparcie kojarzą się nam z wigilią.
W czołówce stale znajdowały się ryba po grecku, kutia, śledzie oraz barszcz czerwony. Na dzień przed końcem zabawy ryba po grecku była równie popularna, jak piernik.
Po zakończeniu głosowania okazało się, że najwięcej osób, za danie obowiązkowe na wigilijnej kolacji uznało śledzia z cebulką w oleju.
O kilkadziesiąt głosów mniej zyskał - drugi na liście potraw - barszcz czerwony z uszkami, trzecie miejsce zajął piernik świąteczny.
Czytelnicy swoimi głosami potwierdzili, że lubią rybę po grecku - 4 miejsce.
Na piątym miejscu jest karp w galarecie.
Szósta pozycja to ciasto Katarzynka - pani Katarzyny Kucharskiej, na bazie biszkoptu.
Miejsce siódme zajęła rolada szpinakowa z łososiem - wytrawna przystawka z Siedlca.
Ósme - kutia, dziewiąte śledzik w śmietanie, dziesiąte zupa grzybowa.
Dwa ostatnie dania, które wybrali nasi Czytelnicy to karp po żydowsku, na miejscu jedenastym - listę potraw zamyka karp pieczony - pozycja dwunasta.
Pozostaje tylko życzyć smacznej wigilii.
Zobacz wyniki plebiscytu: Twoje potrawy na dolnośląski stół wigilijny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?