Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt wigilijny: Czytelnicy uznali, że na wigilii musi być śledź z cebulką w oleju

Anna Kowalska
Wyniki naszego reakcyjnego plebiscytu na danie, bez którego nie ma wigilii świat Bożego Narodzenia świadczą, że karp nie jest najważniejszy, barszcz czerwony pokonał zupę grzybową, a piernik zdeklasował inne ciast. Dolnoślązacy przedkładają smak śledzia nad karpia? Taki zadziwiający wniosek można wysnuć z naszej świątecznej zabawy. Wydawało się, że od wielu lat karp jest rybą, bez której, absolutnie, nie ma wigilii w większości polskich domów. Tymczasem to nie on znalazł się w czołówce naszego plebiscytu!

Przypomnijmy. Na początku grudnia, by skrócić oczekiwania na Boże Narodzenie i poznać preferencje kulinarne mieszkańców naszego regionu, zaproponowaliśmy Czytelnikom świąteczną zabawę - plebiscyt na 12 potraw, których nie może zabraknąć na ich wigilijnym stole. Czytelnicy przesyłali nam przepisy na ulubione potrawy wigilijne i zgłaszali je do udziału w plebiscycie. Za wszystkie przepisy i wyrażenie swoich kulinarnych preferencji w głosowaniu, bardzo dziękujemy.

Plebiscyt już od samego początku był zaskakujący. Otrzymaliśmy bardzo mało przepisów na dania z makiem, orzechami, bakaliami, które nieodparcie kojarzą się nam z wigilią.

W czołówce stale znajdowały się ryba po grecku, kutia, śledzie oraz barszcz czerwony. Na dzień przed końcem zabawy ryba po grecku była równie popularna, jak piernik.

Po zakończeniu głosowania okazało się, że najwięcej osób, za danie obowiązkowe na wigilijnej kolacji uznało śledzia z cebulką w oleju.
O kilkadziesiąt głosów mniej zyskał - drugi na liście potraw - barszcz czerwony z uszkami, trzecie miejsce zajął piernik świąteczny.

Czytelnicy swoimi głosami potwierdzili, że lubią rybę po grecku - 4 miejsce.

Na piątym miejscu jest karp w galarecie.

Szósta pozycja to ciasto Katarzynka - pani Katarzyny Kucharskiej, na bazie biszkoptu.

Miejsce siódme zajęła rolada szpinakowa z łososiem - wytrawna przystawka z Siedlca.

Ósme - kutia, dziewiąte śledzik w śmietanie, dziesiąte zupa grzybowa.

Dwa ostatnie dania, które wybrali nasi Czytelnicy to karp po żydowsku, na miejscu jedenastym - listę potraw zamyka karp pieczony - pozycja dwunasta.

Pozostaje tylko życzyć smacznej wigilii.

Zobacz wyniki plebiscytu: Twoje potrawy na dolnośląski stół wigilijny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska