Czosnek jak antybiotyk walczy z chorobowymi bakteriami

    Czosnek jak antybiotyk walczy z chorobowymi bakteriami

    Bogumiła Nehrebecka,

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Warto zimą jeść czosnek, mimo jego przykrego zapachu. Wzmacnia nasze serce, chroni przed wirusami, a nawet pomaga swobodnie oddychać.
    Czosnek można kupić na każdym targowisku

    Czosnek można kupić na każdym targowisku ©Piotr Krzyżanowski

    - Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd dostał się na Bliski Wschód , a następnie do Europy Południowej i Środkowej. Obecnie uprawiany jest na całym świecie jako roślina lecznicza i przyprawowa – mówi dietetyczka, Danuta Rogowska. - Jego główki mają specyficzny, ostry zapach i smak. Zawierają bowiem dużo olejku lotnego, którego głównym składnikiem jest alliina i enzymy. Po roztarciu czosnku enzymy przemieniają alliinę w bakteriobójczą alliicynę. Siarkowe związki lotne także pomagają leczyć infekcje układu oddechowego. Dlatego m. in. czosnek uznawany jest jako naturalny antybiotyk, chroniący nas przed atakiem bakterii.

    Nie tylko na katar


    Kiedy w 1944 roku dokładnie zbadano skład czosnku, okazało się, że zawarte w nim witaminy i mikroelementy zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, działają żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit , regulują florę bakteryjną jelit i sprzyjają lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
    - Dlatego też zaleca się spożywanie czosnku przy wysokim ciśnieniu krwi, grypie, wzdęciach i stwardnieniu tętnic oraz jako środka przeciwrobaczego – mówi Danuta Rogowska.

    Trzeba też pamiętać o tym, że zbyt częste jedzenie dużej ilości czosnku może spowodować wzdęcia, zaburzenia w pracy wątroby lub reakcje alergiczne.

    Żuj pietruszkę


    Profilaktycznie należałoby codziennie jeść ząbek świeżego czosnku, ale bardzo wielu z nas nie lubi jego smaku, a prawie wszyscy nie tolerują zapachu jaki długo utrzymuje się w oddechu czosnkowego konsumenta. Trzeba też pamiętać o tym, że zbyt częste jedzenie dużej ilości czosnku może spowodować wzdęcia, zaburzenia w pracy wątroby lub reakcje alergiczne. Dlatego wskazany jest umiar w spożywaniu czosnku, ale nie powinniśmy jego unikać. Zwłaszcza, że jest on doskonałą
    przyprawą do mięsa wieprzowego, baraniny, sosów i sałatek (można gotować potrawy z czosnkiem, nie należy natomiast wrzucać go do gorącego tłuszczu).A nieprzyjemny zapach po spożyciu czosnku można usunąć pijąc mleko bądź żując liście pietruszki.

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      jadłam...

      ...czosnek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      ...przedwczoraj i dziś mi niebieskie oczka przeblakły na brązowe...co to znaczy...?

      Filmy

      Polecamy

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Gry On Line - Zagraj Reklama