Jakich konkretnie 12 potraw znajdzie się na stole, zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Stały jest też zestaw produktów, z których są one przygotowywane - powinny być to płody lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów (to różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce).
Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom:
- Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
- Zupa grzybowa
- Barszcz z uszkami
- Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
- Kluski z makiem, cukrem i miodem
- Ryba po grecku
- Sałatka jarzynowa
- Jajka z majonezem
- Zupa rybna
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami
- Kompot z suszonych owoców
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Sernik
- Makowiec
12 POTRAW WIGILIJNYCH - LISTA DAŃ
Potrawy wigilijne mogą być też inne
Oczywiście, na świątecznych stole mogą pojawić się także inne potrawy wigilijne - wszystko zależy od zwyczajów rodzinnych, tradycji i regionu. Choć w wigilię post już nie obowiązuje, tradycją jest że potrawy wigilijne są postne, ale i sycące. Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem, miała określoną symbolikę. Dlatego, aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego.
Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilięPotrawy wigilijne - 12 dań na stole
Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Podpowiadamy Wam sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne, które mogą znaleźć się na waszych stołach. Zobaczcie przepis na barszcz z uszkami, karpia w galarecie, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, kutię, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.
ZOBACZ KONIECZNIE: Pyszne i proste sałatki na Wigilię
PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki: buraki, wywar z włoszczyzny, skórka z chleba, czosnek, ziele angielskie, grzyby suszone na farsz, ciasto odrobinę lżejsze jak na pierogi, sól, pieprz, cebula, masło.
Przygotowanie:
Zakwas na barszcz, bardzo cienko pokrojone w plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.
Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować!, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.
Zobacz też: Życzenia na Boże Narodzenie, które zmieszczą się w jednym esemesie: Życzenia bożonarodzeniowe SMS. Krótkie i zabawne [SMS WIERSZYKI]
KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki: 1 kg karpia, 5 dag jasnych rodzynek, 1/8 l jasnego piwa, 3 - 4 cebule, 1 łyżka masła, 5-6 goździków, 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej, 2 łyżki octu, sól, pieprz
Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.
Przygotowanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.
Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.
ZOBACZ NA NASTĘPNYCH STRONACH PRZEPISY NA INNE POTRAWY WIGILIJNE:
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC
POTRAWY WIGILIJNE - PRZEPISY
RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki: 1/2 kg filetów rybnych, 2 cebule, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1/8 selera, 1 średni przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka, 5 łyżek oleju, 2 szklanki wody, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Filety ryby przekroić na około 5ięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Usmażone filety odłożyć. Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut. W pojemniku lub słoju układać warstwami zamiennie gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem.
Podawać na zimno.
Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilięKUTIA - PRZEPIS
Składniki: 30 dag pszenicy (bez łusek), 20 dag maku, orzechy łuskane, rodzynki, miód
Przygotowanie
Pszenicę namoczyć na noc. Gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki, posiekane orzechy.
KLUSKI Z MAKIEM - PRZEPIS
Składniki: 500 g makaronu łazanki, 500 g maku, 500 ml miodu, pół szklanki rodzynek, pół szklanki migdałów, smażona skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Mak zalewamy gorącą wodę (lub mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA WIGILIJNE POTRAWY:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC
POTRAWY WIGILIJNE - PRZEPISY
GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty, ½ kg białej kapusty, 1 marchewka, szklanka całego grochu, cebula, 5-6 pieczarek, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:
Makaron: 40 dag dobrej jakości mąki pszennej, 2 jaja + 1 żółtko, 150 ml wody, ćwierć łyżeczki soli
Kapusta: 75 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru oliwa do smażenia, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie dokładnie odciśnij i wrzuć do garnka z grubym dnem. Do kapusty dodaj dwie łyżki cukru, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty, następnie zalej dwiema szklankami wody i duś pod przykryciem przynajmniej pół godziny.
W tym czasie przygotuj ciasto na łazanki. Mąkę przesiej z solą, wbij do niej jajka i dodaj żółtko oraz połowę przygotowanej wody, wymieszaj wszystko. W razie konieczności uzupełniaj wodę, cały czas wyrabiaj ciasto, tak by wyszła delikatna i jedwabista kulka. Ciasto rozwałkuj, na stolnicy obficie obsypanej mąką, bardzo cienko, pokrój na paseczki szerokości około 2 cm, a następnie te paski potnij również na takie kawałki. Idealne łazanki mają kształt rombów 2 na 2 cm. Łazanki pozostaw do przeschnięcia. W tym czasie posiekaj bardzo drobno cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj na patelnię mąkę i wymieszaj dokładnie by nie było gródek.
Zahartuj zasmażkę odrobiną wody z kapusty i dodaj do garnka, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Łazanki wrzucaj do posolonej, gotującej się wody i wyławiaj bezpośrednio po wypłynięciu. Kapustę przełóż na patelnię, dodaj do niej ugotowane łazanki, przemieszaj wszystko i przesmaż kilka minut na ogniu.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC
KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki: 10 śliwek suszonych, 10 moreli suszonych, 5 daktyli, 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi, 1/2 szklanki rodzynek, 10 plastrów suszonych jabłek, 10 plastrów suszonych gruszek, 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 goździki, 4 łyżki cukru, 1 i 1/2 litra wody
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym gazie 30 minut. Ostudzić. Podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.
Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilięZOBACZ TEŻ - 12 POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ - LISTA - PRZEPISY
KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 25 dag suszonych grzybów, 1 łyżka miodu, pół szklanki oleju/oliwy, pieprz mielony, 2 suszone (albo lepiej wędzone śliwki)
Przygotowanie
Potrawę zaczyna się przygotowywać 3 dni przed Świętami. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA WIGILIJNE POTRAWY:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC
POTRAWY WIGILIJNE
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki: mąka (2 szklanki), mleko (1 szklanka), przegotowana woda (2 szklanki), 3 jajka, sól (łyżka), mączka ziemniaczana (też łyżka). Składniki na farsz: cebula, pół kilograma kiszonej kapusty, 30 dag pieczarek, sól, pieprz, 2 puszki przecieru pomidorowego. Dodatkowo: jajka i bułka tarta - do smażenia.
Przygotowanie
Zrobić ciasto na naleśniki: zmieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, sól. Usmażyć naleśniki.
Obierz dwie małe cebule. Pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na patelni na dwóch łyżkach masła. Zeszkloną cebulkę wrzuć do garnka, gdzie znajduje się lekko pokrojone i lekko podgotowane pół kilograma kiszonej kapusty. Dodaj pokrojone w kostkę 30 dag pieczarek, sól, pierz i dwie mini-puszki przecieru pomidorowego. Duś przez pół godziny na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu, Pozwól wodzie odparować.
Teraz należy zawinąć farsz w ciasto, a następnie obtoczyć w jajkach i tartej bułce, podsmażyć i podać z przybraniem z zielonej pietruszki.
PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 13 dag miodu, 1 jajko, 10 dag roztopionej margaryny do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
Przygotowania
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
MAKOWIEC - PRZEPIS
Składniki: 60 dag mąki krupczatki, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka margaryny do pieczenia, 1 łyżeczka smalcu, 3 łyżki śmietany. Składniki na masę makową: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, 0,7 kg maku, bakalie - orzechy, migdały, pomarańcza kandyzowana - wg. uznania. Olejek rumowy lub arakowy.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na trzy części, z tego 1/3 wkładamy na ok. godziny do zamrażalnika. Pozostałą wykładamy na blachę. Mak mielimy dwukrotnie, gotujemy w mleku, maśle z bakaliami i cukrem. Masę rozkładamy na ciasto. Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce, jako kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem lub kokosem. Z tabliczki gorzkiej czekolady, 1/4 kostki masła i 2 łyżek śmietany przygotowujemy sos czekoladowy do polania ciasta. Wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy ciasto.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?