Zobacz też: POTRAWY WIGILIJNE [PRZEPISY]
Aleksander Brückner w słowniku etymologicznym języka polskiego podaje, że wieczerza chłopska składała się z pięciu lub siedmiu potraw (w zależności od zasobności gospodarstwa), szlachecka z dziewięciu, a u arystokracji z jedenastu. Liczba 7 to siedem dni tygodnia, a 9 wzięto na cześć dziewięciu chórów anielskich. Dopuszczalne było 12 potraw - dla uczczenia dwunastu apostołów. Nieparzysta liczba miała być zapowiedzią urodzaju i dobrego, nadchodzącego roku. Dziś przygotowujemy zazwyczaj 12 dań.
TWOJE POTRAWY NA WIGILIJNY STÓŁ - KLIKNIJ BY WZIĄĆ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNEJ ZABAWIE
Również to, co znajdzie się na stole podczas uroczystej wieczerzy, jest nieprzypadkowe.
Miód ma dodawać sił - jest symbolem płodności, słodyczy, powodzenia oraz radości. Mak zapewnia dobry sen i urodzaj. Orzechy wedle tradycji potęgują mądrość, są symbolem dostatku. Potrawy z grochu i kapusty, zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodają siły i zdrowia. Ryba jest natomiast odwiecznym symbolem chrześcijaństwa i obfitości.
Każde danie jest zakorzenione w polskiej tradycji. Na to jeszcze nakładają się rodzinne zwyczaje. W jednych domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu, w innych zupy grzybowej. Jedni pieką makowce, inni przygotowują kutię.
Chcielibyśmy poznać zdanie naszych Czytelników: bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie tej najważniejszej wieczerzy w roku? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na świąteczne dania, bez których nie ma wigilii. Zgłaszajcie je poprzez panel naszego plebiscytu oraz przesyłajcie je na adres: wigilia @gazeta.wroc.pl. Będziemy je publikować, by razem stworzyć naszą dolnośląską listę 12 wigilijnych potraw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?