18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tatar - jak zrobić dobrego? [PRZEPISY NA TATARA]

Marta Bigda, red
Tatar - jak zrobić dobrego?
Tatar - jak zrobić dobrego?
"Tatararata! Tata robi tatara, a jak tata robi tatara, to tatar smakuje jak tatar!" - znacie ten wierszyk? Każdy amator tatara powinien go znać. Z pszenicą, kaparami, suszonymi pomidorami, jajkiem, oliwą truflową, łososiem, jagnięciną albo mięsem z bawoła. Na całym świecie przyrządza się tatara, każdy to robi inaczej. Sprawdź nasze - sprawdzone - przepisy na tatara.

Tatar brzmi groźnie. Surowe mięso, do tego niezbyt przyjemne skojarzenie z Imperium Osmańskim... Na szczęście tatar nie jest taki straszny, jak go malują. Kiedy poznacie jego historię, okaże się, że danie to ma tyle wariacji, ile jest pomysłów. A potem może nawet spróbujecie przytoczonych obok przepisów i okaże się, że tatar zyska nowych, kulinarnych fanów.

Chociaż popularnie uznaje się, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia, niekoniecznie musi tak być. Jeżeli zachowa się odpowiedni poziom higieny, a do dania użyje się świeżego mięsa, nie będzie się trzeba martwić o bakterie i pasożyty. Jednak nie poleca się go kobietom w ciąży, których system odpornościowy może być osłabiony, ani ludziom starszym, podatnym na zakażenia bakteriami E. coli albo salmonelli.

Chociaż jeszcze niedawno tatara wykonywało się głównie z wołowiny, w tej chwili "tatarem" nazywa się także dania z surowej dziczyzny, łososia, tuńczyka, mięsa koziego i jagnięcego.

Najpopularniejszą wariacją tatara w Niemczech jest surowa mielona wieprzowina serwowana na chlebie lub bułce, z cebulą i pieprzem, ale bez jajka i kaparów. W Belgii natomiast serwuje się tatara z frytkami, a jego wersja "kanapkowa" nazywana jest "filet américain". Meksykańska odsłona tego dania jest trochę bardziej egzotyczna - używa się do niego mięsa marynowanego w soku z limonki. W Kanadzie natomiast używa się mięsa bawolego. Z kolei etiopska kuchnia oferuje pikantne danie z surowej wołowiny, które nazywa się tam "kitfo". Podobnie jest w Korei, ale tam "tatara" nazywa się "yukhoe".

Również w Południowej Ameryce nie brakuje tatara. Chilijska kuchnia ma w swoich księgach potrawę z surowej wołowiny, nazywaną "crudos".

TATAR - JAK ZROBIĆ TATARA? PRZEPISY:

Przepis na tatara - 1

Składniki:
wołowina lub konia (70 dkg) żółtka z jaj kurzych 1 cebula olej rzepakowy sól pieprz

Przygotowanie:
Zmielone mięso zmieszać z żółtkami jaj kurzych (na 250 g 1 zółtko). Na cztery porcje przyda się jedna normalna cebula (nie mieszać bezpośrednio z mięsem!). Należy ją bardzo drobno pokroić w kostkę. Na 250 g mięsa wlać łyżkę oleju, aby się nie utleniło. Dodać szyptę soli i pieprzu według uznania (do tatara pasuje jednak duża jego ilość, aby był odpowiednio ostry). Mięso podać na chlebie w wianuszku ze skrojonej cebuli.
Przepis Czytelnika, pana Jerzego Kaczorka

Przepis na tatara - 2

Składniki:
200 g polędwicy wołowej 1 łyżka sosu sojowego pieprz 2 żółtka 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:
Mięso dokładnie posiekać lub zmielić, dodać sos sojowy, czarny pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Wymieszać i sprawdzić czy nie trzeba dodać odrobiny soli morskiej. Pieczywo grubo smarować tatarem, na wierzchu układać kawałki suszonych pomidorów, cebulę i szpinak, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą extra vergine.
Kieszonkowy przepis z kwestiasmaku.com

Przepis na tatara - 3

Składniki:
300 g łososia pęczek szczypiorku 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony 1 cebula sól morska 1 łyżka musztardy oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Surowego łososia pokroić bardzo drobno. Posiekać cebulę, szczypiorek, kaparki i ogórka (można użyć małosolnego). Trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością kaparów, ponieważ są bardzo słone. Wymieszać z jedną łyżką musztardy i oliwą z oliwek. Zanim doda się musztardy, należy sprawdzić jak bardzo jest ostra. Dodać odrobinę soli (kapary nadały już słonego smaku w dużej mierze) i trochę więcej pieprzu. Podać na ciemnych chlebie.
Przepis Ani Starmach z TVN Style (kulinarni.pl)

Smacznego tatara!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tatar - jak zrobić dobrego? [PRZEPISY NA TATARA] - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska