Tatar - jak zrobić dobrego? [PRZEPISY NA TATARA]

    Tatar - jak zrobić dobrego? [PRZEPISY NA TATARA]

    Marta Bigda, red

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Tatar - jak zrobić dobrego?
    1/7

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    "Tatararata! Tata robi tatara, a jak tata robi tatara, to tatar smakuje jak tatar!" - znacie ten wierszyk? Każdy amator tatara powinien go znać. Z pszenicą, kaparami, suszonymi pomidorami, jajkiem, oliwą truflową, łososiem, jagnięciną albo mięsem z bawoła. Na całym świecie przyrządza się tatara, każdy to robi inaczej. Sprawdź nasze - sprawdzone - przepisy na tatara.
    Tatar brzmi groźnie. Surowe mięso, do tego niezbyt przyjemne skojarzenie z Imperium Osmańskim... Na szczęście tatar nie jest taki straszny, jak go malują. Kiedy poznacie jego historię, okaże się, że danie to ma tyle wariacji, ile jest pomysłów. A potem może nawet spróbujecie przytoczonych obok przepisów i okaże się, że tatar zyska nowych, kulinarnych fanów.

    Chociaż popularnie uznaje się, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia, niekoniecznie musi tak być.
    Jeżeli zachowa się odpowiedni poziom higieny, a do dania użyje się świeżego mięsa, nie będzie się trzeba martwić o bakterie i pasożyty. Jednak nie poleca się go kobietom w ciąży, których system odpornościowy może być osłabiony, ani ludziom starszym, podatnym na zakażenia bakteriami E. coli albo salmonelli.

    Chociaż jeszcze niedawno tatara wykonywało się głównie z wołowiny, w tej chwili "tatarem" nazywa się także dania z surowej dziczyzny, łososia, tuńczyka, mięsa koziego i jagnięcego.

    Najpopularniejszą wariacją tatara w Niemczech jest surowa mielona wieprzowina serwowana na chlebie lub bułce, z cebulą i pieprzem, ale bez jajka i kaparów. W Belgii natomiast serwuje się tatara z frytkami, a jego wersja "kanapkowa" nazywana jest "filet américain". Meksykańska odsłona tego dania jest trochę bardziej egzotyczna - używa się do niego mięsa marynowanego w soku z limonki. W Kanadzie natomiast używa się mięsa bawolego. Z kolei etiopska kuchnia oferuje pikantne danie z surowej wołowiny, które nazywa się tam "kitfo". Podobnie jest w Korei, ale tam "tatara" nazywa się "yukhoe".

    Również w Południowej Ameryce nie brakuje tatara. Chilijska kuchnia ma w swoich księgach potrawę z surowej wołowiny, nazywaną "crudos".

    TATAR - JAK ZROBIĆ TATARA? PRZEPISY:



    Przepis na tatara - 1

    Składniki:
    wołowina lub konia (70 dkg) żółtka z jaj kurzych 1 cebula olej rzepakowy sól pieprz

    Przygotowanie:
    Zmielone mięso zmieszać z żółtkami jaj kurzych (na 250 g 1 zółtko). Na cztery porcje przyda się jedna normalna cebula (nie mieszać bezpośrednio z mięsem!). Należy ją bardzo drobno pokroić w kostkę. Na 250 g mięsa wlać łyżkę oleju, aby się nie utleniło. Dodać szyptę soli i pieprzu według uznania (do tatara pasuje jednak duża jego ilość, aby był odpowiednio ostry). Mięso podać na chlebie w wianuszku ze skrojonej cebuli.
    Przepis Czytelnika, pana Jerzego Kaczorka

    Przepis na tatara - 2

    Składniki:
    200 g polędwicy wołowej 1 łyżka sosu sojowego pieprz 2 żółtka 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

    Przygotowanie:
    Mięso dokładnie posiekać lub zmielić, dodać sos sojowy, czarny pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Wymieszać i sprawdzić czy nie trzeba dodać odrobiny soli morskiej. Pieczywo grubo smarować tatarem, na wierzchu układać kawałki suszonych pomidorów, cebulę i szpinak, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą extra vergine.
    Kieszonkowy przepis z kwestiasmaku.com

    Przepis na tatara - 3

    Składniki:
    300 g łososia pęczek szczypiorku 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony 1 cebula sól morska 1 łyżka musztardy oliwa z oliwek

    Przygotowanie:
    Surowego łososia pokroić bardzo drobno. Posiekać cebulę, szczypiorek, kaparki i ogórka (można użyć małosolnego). Trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością kaparów, ponieważ są bardzo słone. Wymieszać z jedną łyżką musztardy i oliwą z oliwek. Zanim doda się musztardy, należy sprawdzić jak bardzo jest ostra. Dodać odrobinę soli (kapary nadały już słonego smaku w dużej mierze) i trochę więcej pieprzu. Podać na ciemnych chlebie.
    Przepis Ani Starmach z TVN Style (kulinarni.pl)

    Smacznego tatara!

    Czytaj także

      Komentarze (7)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Tatar mojego taty

      Mariusz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Kochani tatar to jedna z największych przekąsek nauczył mnie go robić mój tata kucharz który uczył się przed wojną zawsze powtarzał na tatara tylko polędwica wołowa lub końska, broń Boże mielona...rozwiń całość

      Kochani tatar to jedna z największych przekąsek nauczył mnie go robić mój tata kucharz który uczył się przed wojną zawsze powtarzał na tatara tylko polędwica wołowa lub końska, broń Boże mielona tyko skrobana ostrym nożem lub siekana, składniki to cebula zielona pietruszka wędzone szprotki kiszony ogórek żółtko marynowane prawdziwki lub inne grzyby pieprz sól maga można dodać papryki marynowane olej lub oliwa dodać trochę serca w przyrządzaniu i palce lizać. zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Super! :D

      Grażyna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Fajny tatar, Super! :D

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Moj woja

      Koza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      mieso wolowe najlepiej siekane, oliwa, sok z cytryny, cukier, maggi, sol, pieprz, koncentrat pomidorowy, zoltko..... wszystko w malych ilosciach, delikatnie zbalansuj smak, plus cebula i ogorek....

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Tatary

      Open Starg (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

      Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w...rozwiń całość

      Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Tatar mojego dziadka

      dri55 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 9 / 4

      Ludzie mieso tylko i wylacznie siekane nie mielone. Mielone to moga byc kotlety.i tylko z poledwicy. Bez zadnych kaparow i oliwy z trufli. Polski tatar. Poledwica wolowa siekana nie krojona,...rozwiń całość

      Ludzie mieso tylko i wylacznie siekane nie mielone. Mielone to moga byc kotlety.i tylko z poledwicy. Bez zadnych kaparow i oliwy z trufli. Polski tatar. Poledwica wolowa siekana nie krojona, jajeczko tylko zolteczko,cebulka dymka nie o intensywnym smaku i dobry domowy ogoreczek kiszony. W dobie internetu kazdemu sie wydaje ze potrafi gotowac. Danie ma byc proste Polskie nie cudacznrzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      pyszny tatar

      ania (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 4

      Pierwszy przepis jest prosty ale najlepszy jaki dotąd robiłam. tatar według tego przepisu jest po prostu niebo w gębie. POLECAM i dziękuję .

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      jadlam tatara jak bylam mala

      ale teraz zmienil mi sie smak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 8 / 5

      i raczej nie zjadlabym surowego miesa

      w domu moich rodzicow do miesa dodawalo sie zółtko, drobno pokrojona cebule i kiszony ogorek oraz duzo maggi
      no i oczywiscie sol i pieprz
      proporcje wg gustu

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama