Tatar brzmi groźnie. Surowe mięso, do tego niezbyt przyjemne skojarzenie z Imperium Osmańskim... Na szczęście tatar nie jest taki straszny, jak go malują. Kiedy poznacie jego historię, okaże się, że danie to ma tyle wariacji, ile jest pomysłów. A potem może nawet spróbujecie przytoczonych obok przepisów i okaże się, że tatar zyska nowych, kulinarnych fanów.
Chociaż popularnie uznaje się, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia, niekoniecznie musi tak być. Jeżeli zachowa się odpowiedni poziom higieny, a do dania użyje się świeżego mięsa, nie będzie się trzeba martwić o bakterie i pasożyty. Jednak nie poleca się go kobietom w ciąży, których system odpornościowy może być osłabiony, ani ludziom starszym, podatnym na zakażenia bakteriami E. coli albo salmonelli.
Chociaż jeszcze niedawno tatara wykonywało się głównie z wołowiny, w tej chwili "tatarem" nazywa się także dania z surowej dziczyzny, łososia, tuńczyka, mięsa koziego i jagnięcego.
Najpopularniejszą wariacją tatara w Niemczech jest surowa mielona wieprzowina serwowana na chlebie lub bułce, z cebulą i pieprzem, ale bez jajka i kaparów. W Belgii natomiast serwuje się tatara z frytkami, a jego wersja "kanapkowa" nazywana jest "filet américain". Meksykańska odsłona tego dania jest trochę bardziej egzotyczna - używa się do niego mięsa marynowanego w soku z limonki. W Kanadzie natomiast używa się mięsa bawolego. Z kolei etiopska kuchnia oferuje pikantne danie z surowej wołowiny, które nazywa się tam "kitfo". Podobnie jest w Korei, ale tam "tatara" nazywa się "yukhoe".
Również w Południowej Ameryce nie brakuje tatara. Chilijska kuchnia ma w swoich księgach potrawę z surowej wołowiny, nazywaną "crudos".
TATAR - JAK ZROBIĆ TATARA? PRZEPISY:
Przepis na tatara - 1
Składniki:
wołowina lub konia (70 dkg) żółtka z jaj kurzych 1 cebula olej rzepakowy sól pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso zmieszać z żółtkami jaj kurzych (na 250 g 1 zółtko). Na cztery porcje przyda się jedna normalna cebula (nie mieszać bezpośrednio z mięsem!). Należy ją bardzo drobno pokroić w kostkę. Na 250 g mięsa wlać łyżkę oleju, aby się nie utleniło. Dodać szyptę soli i pieprzu według uznania (do tatara pasuje jednak duża jego ilość, aby był odpowiednio ostry). Mięso podać na chlebie w wianuszku ze skrojonej cebuli.
Przepis Czytelnika, pana Jerzego Kaczorka
Przepis na tatara - 2
Składniki:
200 g polędwicy wołowej 1 łyżka sosu sojowego pieprz 2 żółtka 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Mięso dokładnie posiekać lub zmielić, dodać sos sojowy, czarny pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Wymieszać i sprawdzić czy nie trzeba dodać odrobiny soli morskiej. Pieczywo grubo smarować tatarem, na wierzchu układać kawałki suszonych pomidorów, cebulę i szpinak, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą extra vergine.
Kieszonkowy przepis z kwestiasmaku.com
Przepis na tatara - 3
Składniki:
300 g łososia pęczek szczypiorku 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony 1 cebula sól morska 1 łyżka musztardy oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Surowego łososia pokroić bardzo drobno. Posiekać cebulę, szczypiorek, kaparki i ogórka (można użyć małosolnego). Trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością kaparów, ponieważ są bardzo słone. Wymieszać z jedną łyżką musztardy i oliwą z oliwek. Zanim doda się musztardy, należy sprawdzić jak bardzo jest ostra. Dodać odrobinę soli (kapary nadały już słonego smaku w dużej mierze) i trochę więcej pieprzu. Podać na ciemnych chlebie.
Przepis Ani Starmach z TVN Style (kulinarni.pl)
Smacznego tatara!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?