Odłowy ryb rozpoczynają się spuszczaniem wody ze stawu. W tym czasie ryby przemieszczają się w najgłębszy obszar stawu, zwany łowiskiem. Dzięki temu ryby mogą być odłowione za pomocą sieci, które mają kilkadziesiąt metrów. Zaciąga je kilkanaście osób, które są po pas zanurzone w wodzie. Wyłowione ryby trafiają do małych stawów pełniących funkcje magazynów, gdzie czekają na sprzedaż.
Karpie w Stawach Milickich hodowane są przez trzy lata. W specjalnym zbiorniku odbywa się tarło, potem przenosi się narybek do innego stawu. Roczny karp znowu jest przenoszony.
Stawy Milickie informują, że wzrost produkcji karpia przekroczył 100 procent w stosunku do poprzedniego roku. Szacuje się, że ceny ryby mają być podobne do tych w ubiegłym roku. Kilogram karpia ma kosztować w sklepie około 13 zł. Jak smakują karpie, można przekonać się na łowisku w Rudzie Sułowskiej. Do końca października czynna jest smażalnia, a przez cały rok prowadzona jest sprzedaż ryb świeżych.
Stawy Milickie to zespół 300 stawów rybnych położonych w Dolinie Baryczy, w okolicach Milicza i Żmigrodu. Region stawów obejmuje ponad 7,6 tys. hektarów, z czego ok. 5,5 tys. to tereny rezerwatów ptactwa wodnego i błotnego. W Stawach Milickich jest także największe łowisko karpi w Europie. Łowisko w Rudzie Żmigrodzkiej to ponad 120 hektarów lustra wody, 60 stanowisk dla wędkarzy i wielkie ryby do złowienia. Stawy w Dolinie Baryczy mają szansę stać się jedną z największych atrakcji turystycznych Dolnego Śląska, nie tylko przez łowiska. Obecnie Dolina Baryczy to około 1100 km szlaków turystycznych: pieszych, rowerowych, konnych, przyrodniczo-edukacyjnych i kajakowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?