Ciasto ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 75 dag śliwek węgierek
Na kruszonkę:
- po 10 dag masła, mąki i cukru
Ciasto ze śliwkami - przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka z dodatkiem łyżki mąki i cukru. Dokładnie rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie można ubić jajka z cukrem. Następnie dodać mąkę i powoli drożdże. Zagnieść delikatnie ciasto. Następnie dodać roztopione masło i dalej zagniatać, aż zacznie odstawać od dłoni. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wybrane śliwki należy umyć i wydrylować. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blasze. Na wierzchu układać owoce. Na koniec przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść jak ciasto. Następnie pokruszyć w palcach na wierzch placka. Placek piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ze śliwkami gotowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?