Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto ze śliwkami - prosty przepis [PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI]

EP
Jak łatwo i szybko zrobić ciasto ze śliwkami? Poniżej przepis. Śliwki to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Można je kupić od lata do późnej jesieni. W sumie na świecie jest jakieś sześć tysięcy odmian w przeróżnych kolorach, wielkościach i kształtach. Można je wykorzystywać do zapraw, ale z równym powodzeniem do deserów, a także na ostro do mięs. A na deser? Nie ma nic lepszego, niż ciasto ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami - przepis

Ciasto ze śliwkami - składniki:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 75 dag śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • po 10 dag masła, mąki i cukru

Ciasto ze śliwkami - przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka z dodatkiem łyżki mąki i cukru. Dokładnie rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie można ubić jajka z cukrem. Następnie dodać mąkę i powoli drożdże. Zagnieść delikatnie ciasto. Następnie dodać roztopione masło i dalej zagniatać, aż zacznie odstawać od dłoni. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wybrane śliwki należy umyć i wydrylować. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blasze. Na wierzchu układać owoce. Na koniec przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść jak ciasto. Następnie pokruszyć w palcach na wierzch placka. Placek piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ze śliwkami gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska