Do wspólnego biesiadowania po raz kolejni zapraszają Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Szefowie wrocławskich kuchni zaprezentowali 18 charakterystycznych dań z różnych zakątków Europy. Kucharze swoje umiejętności pokazywali na dużej scenie, ustawionej w Rynku.
Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować, m.in. mostka cielęcego nadziewanego mięsem i jarzynami, wołowinę w piwie po flamandzku, zupę cebulową, szarpaną baraninę marynowaną w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierogów z bryndzą.
ZOBACZ TAKŻE: TARGI PYSZNA POLSKA WE WROCŁAWIU. WEEKEND Z MAGDĄ GESSLER I PYSZNĄ POLSKĄ W HALI LUDOWEJ
CO WIESZ O EUROPEJSKIEJ KUCHNI? PORADZISZ SOBIE Z TYM QUIZEM? - SPRAWDŹ
Porcje degustacyjne można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej cegiełkę. Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki - 5 zł. Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra.
Przez cały czas trwania festiwalu, do 4 czerwca, w Rynku będzie odbywał się jarmark produktów europejskich i regionalnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?