Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Afrodyzjak na Walentynki. Zobacz co poleca szef kuchni [PRZEPIS]

JW
Krewetki w czekoladzie z chili
Krewetki w czekoladzie z chili Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Krewetki w czekoladzie z papryczką chili - to propozycja szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło na Walentynki. - To świetny afrodyzjak, który może podkręcić nastrój w ten wyjątkowy wieczór - zachwala kucharz. Krewetki w czekoladzie to oryginalne połączenie, jednak o dziwo wyjątkowo smaczne. Zobacz jak je przygotować.

Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają także niską zawartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne. Ich niska kaloryczność jest kolejnym argumentem przemawiającym na ich korzyść - w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal. Zawierają one witaminy z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz w mniejszych ilościach żelazo, magnez i cynk.

Czekolada wpływa na wydzielanie endorfin, hormonów szczęścia, co wiadomo nie od dziś. Dzieje się tak za sprawą zawartej w niej fenyloetyloaminie. Ten tajemniczy składnik ziaren kakaowca działa na nasz organizm w podobny sposób jak adrenalina – zwiększa tętno i pobudza nasz organizm do działania. Papryczka chili natomiast zwiększa ochotę na seks i zalicza się do grona najmocniejszych naturalnych afrodyzjaków za sprawą dwóch składników - alkaloid i kapsaicyna, które pobudzają krążenie i stymulują uwalnianie endorfin.

Połączenie tych trzech składników zapewni nam upojną noc po walentynkowym wieczorze.

Krewetki w czekoladzie z papryczką chili

Składniki na 4 porcje:
8 szt. krewetek tygrysich z pancerzem
50 g czekolady gorzkiej
150 g śmietany
30 g papryczek chili
10 g imbiru
2 ząbki czosnku
50 g masła
30 ml białego wina

Przygotowanie
Krok 1 - Krewetki obieramy z pancerza, marynujemy w imbirze i czosnku
Krok 2 - Podsmażamy je na maśle, podlewamy białym winem i odparowujemy
Krok 3 - Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili
Krok 4 - Zamaczamy krewetki w czekoladzie trzymając za ogon i wykładamy na talerz

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał
Tartinki - pyszna przekąska na karnawał

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska