Co jest podstawą wywaru? - Mamy taką sytuację, że zamiast żeberek stosujemy gąsienice czołgu T-34 - śmieje się Górski.
Pytamy go, co jest najważniejsze, by barszcz się udał. - Podstawa to piękny kolor. Trzeba wyciągnąć sok z buraków i utrwalić go czymś kwaśnym. W warunkach domowych to najczęściej sok z cytryny, my stosujemy tradycyjny ocet - zdradza mistrz wielkiego gara.
Co chwila Krzysztof Górski i jego pomocnicy doglądają i próbują. - Barszcz musi być gotowy i idealnie doprawiony na godz. 13 - zapewnia szef kuchni. Każdy będzie mógł go spróbować. W kotle gotuje się ponad 4000 porcji.
ZOBACZ KONIECZNIE: Przepis na gigantyczny kocioł barszczu ukraińskiego:
160 kg ziemniaków
120 kg buraków
100 kg białej kapusty
100 kg białej fasoli
80 kg włoszczyzny
35 kg śmietany
20 kg przypraw
15 kg cukru
12 l octu
1,5 tony wody
Na Jarmarku Produktów Świeżych na Nowym Targu oprócz stoisk z tradycyjnymi produktami, dziś na odwiedzających czekają również warsztaty: gotowania dań jednogarnkowych, przygotowywania wielkanocnych kompozycji na stół, malowania pisanek. Jest też kącik dla najmłodszych i wiejska zagroda z żywymi królikami. Jarmark czynny jest dziś do godz. 20.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?