Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

2000 litrów barszczu na Nowym Targu. Można go spróbować (ZDJĘCIA)

Marcin Walków
Barszcz ukraiński na Nowym Targu warzy się dziś już od godz. 6 rano. Wrocławianie mogą spróbować go od godz. 13. Krzysztof Górski, mistrz kulinarny, gotuje dwa tysiące litrów zupy. Wszystko w ramach trwającego Jarmarku Produktów Świeżych.

Co jest podstawą wywaru? - Mamy taką sytuację, że zamiast żeberek stosujemy gąsienice czołgu T-34 - śmieje się Górski.

Pytamy go, co jest najważniejsze, by barszcz się udał. - Podstawa to piękny kolor. Trzeba wyciągnąć sok z buraków i utrwalić go czymś kwaśnym. W warunkach domowych to najczęściej sok z cytryny, my stosujemy tradycyjny ocet - zdradza mistrz wielkiego gara.

Co chwila Krzysztof Górski i jego pomocnicy doglądają i próbują. - Barszcz musi być gotowy i idealnie doprawiony na godz. 13 - zapewnia szef kuchni. Każdy będzie mógł go spróbować. W kotle gotuje się ponad 4000 porcji.

ZOBACZ KONIECZNIE: Przepis na gigantyczny kocioł barszczu ukraińskiego:
160 kg ziemniaków
120 kg buraków
100 kg białej kapusty
100 kg białej fasoli
80 kg włoszczyzny
35 kg śmietany
20 kg przypraw
15 kg cukru
12 l octu
1,5 tony wody

Na Jarmarku Produktów Świeżych na Nowym Targu oprócz stoisk z tradycyjnymi produktami, dziś na odwiedzających czekają również warsztaty: gotowania dań jednogarnkowych, przygotowywania wielkanocnych kompozycji na stół, malowania pisanek. Jest też kącik dla najmłodszych i wiejska zagroda z żywymi królikami. Jarmark czynny jest dziś do godz. 20.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska