Przepis na bigos według wieszcza
Przepisów na bigos jest tyle, ile domów. Generalnie wiadomo: składa się on z kapusty, mięsa, wędlin i przypraw. Najsławniejszy (i chyba najmniej konkretny) znajdujemy na stronach "Pana Tadeusza". Oto przepis na bigos prosto z narodowej epopei (Księga IV Dyplomatyka i łowy):
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
W polskich domach, a teraz także i w sieci, wciąż jednak nie milkną dyskusje, które to są te "dobre jarzyny", jakiego mięsiwa użyć, podsmażać je, czy nie podsmażać... Jest duża rzesza zwolenników mieszania kapusty kiszonej ze słodką, są kucharze preferujący przecier pomidorowy, są też ci, którzy wolą uzupełnić potrawę szlachetnym winem (czerwonym). Niektórzy dodają grzyby, inni suszone śliwki, jeszcze inni jedno i drugie... W jednym wszyscy są zgodni: bigos trzeba gotować dłuuuuuuuuugo. Najlepiej kilka dni.
Bigos nie zawsze był bigosem
Skąd wzięła się nazwa "bigos"? Właściwie nie wiadomo. Niektóre źródła łączą ją z niemieckimi imiesłowami begossen albo beigossen, pochodzącymi od czasowników begießen (oblać, polać) oraz beigießen (dolać). Według innych - słowo „bigos” miałoby być pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki”.
Jedno jest pewne: współczesny bigos nie ma zbyt wiele wspólnego z potrawą, z której wyewoluował. Pierwsze "bigosy" były bowiem po prostu... siekanym mięsem. Siedemnastowieczny bigos to potrawa z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. Te wyszukane dodatki zaczęto zastępować kapustą dopiero w XVIII wieku - dla oszczędności.
Z okazji Dnia Bigosu ściągnęliśmy dla Was z sieci najlepsze memy o bigosie. Zobaczcie naszą galerię :)
Nie przeocz
- Przedwojenny Śląsk też był kolorowy! Zobaczcie 20-lecie międzywojenne w kolorze
- Tajemnice włości Donnersmarcków - co stało się z "Małym Wersalem" w Świerklańcu?
- Będziecie w szoku! Ten szpital, pełen medycznych sprzętów, stoi opuszczony ZDJĘCIA
- Darmowy parking przy Silesia City Center to przeszłość. Od kiedy zmiany?
Musisz to wiedzieć
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?